Ugrás a tartalomra

Mérföldkő előtt a pólósport

2013. április 30. kedd
Kemény Dénes aranyéremre számít a vízilabda-világbajnokságon
Mérföldkő előtt a pólósport

Ami a régi munkámból nagyon hiányzik, hogy ott a meccs végén mindig kiírták az eredményt. Itt nagyon sok sikeres munkanapom van, de nem tud róla senki, csak én - mondta el lapunknak dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

- Tavaly novemberben elbúcsúzott a válogatottól. Nem bánja, hogy így határozott?

- Egyáltalán nem, de azért néha megfordul a fejemben, milyen jó lenne, ha lennének olyan élményeim, mint edző koromban. Az akkori élményeket szívesen átélném most is, de ezek csak múló, tovatűnő gondolatok. Abban a munkakörben, amelyben most dolgozom, az ember nagyon távol kerül a szakmai munkától, itt az egész sportágért felelős. Nem olyan nagy tragédia viszont, ha a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a szakmához is ért.

- Leköszönése után latolgatta a lehetőségeit. Felmerült önben a gondolat, hogy visszatér állatorvosi hivatásához?

- Eszembe jutott, de rögtön el is vetettem. Ezen a területen egyetlen lehetőség kínálkozna csak számomra, ha valamilyen állategészségügyi készítményekkel foglalkozó cég alkalmazna a napi munkájában. Noha tizenhat évig nem dolgoztam állatorvosként, viszonylag hamar, pár hónap alatt bele tudtam volna rázódni, fel tudtam volna venni a ritmust, de ennyi év alatt olyan sokat változott a szakma, hogy ennek ellenére szinte mindent elölről kellett volna kezdenem. Mire belejöttem volna, addigra nyugdíjas lettem volna.

- December közepétől a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. Milyen feladatok szakadtak a nyakába?

- Ez nagyon egyszerű. Eddig egy csapat eredményéért voltam felelős, most pedig felelős vagyok az egész magyarországi vízilabdázásért. Ebbe beletartoznak a kisgyerekek, az öregfiúk, a nők, a férfiak, a szervezeti működés, a médiával való foglalkozás és a többi. Bármiféle probléma adódik, az biztos, hogy pillanatok alatt eljut hozzám, és mindenki tőlem vár segítséget. Sok elfoglaltságot ad, fárasztó is - bár az edzősködés is az volt -, de talán nem annyira stresszes. Itt sokkal több kolléga segíti a munkámat, mert mindennek megvan a felelőse, így én csak vészhelyzetben szólok bele a dolgokba.

- Megválasztása óta négy hónap telt el. Egy új pozícióban mire elég ennyi idő?

- A szerkezeti átalakítás vagy olyan fontos lépések, amelyek a jövő szempontjából újdonságnak bizonyulnak majd, legkésőbb őszre meg kell, hogy történjenek. Addig lesz egy világbajnokságunk, amely fontos mérföldkő. Remélem, mindkét csapatunk éremmel tér haza - legalább egy arannyal.

- Edzőként biztos eszébe jutott néha, hogy másképp vezetné a szövetséget.

- Konkrét ügyekben előfordult, hogy másképp láttam néhány dolgot, mint az elnök úr, de mindig szót tudtunk érteni. A tizenhat évet vállvetve dolgoztuk végig. Nem azt mondom, hogy ennyi idő alatt nem gyűjtöttem tapasztalatokat, amelyek alapján az elnöki munkát itt-ott másképp csinálom, azonban nem az elnök úron múlott, hogy nem négy aranyat nyertünk, hanem hármat. Az első három olimpiai győzelemnél is csak a feltételeket tudta megteremteni, a meccseket nekünk kellett megnyerni.

- Előfordulhat még olyan sikerszéria ebben a sportágban, mint az elmúlt tizenkét évben?

- Persze, hiszen ezen dolgozunk. Az eredményességet az idő dönti majd el, de az biztos, hogy Benedek Tibor jó választás volt.

Tamás Angéla

Komolyan vagy sehogy

Dr. Kemény Dénes, az OlimpIKON sorozat vendége Karsay Ferenc alpolgármester kérdéseire válaszolt április 16-án a Klauzál Ház kamaratermében. Az érdeklődők között volt Németh Zoltán országgyűlési képviselő is.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az alpolgármester érdeklődésére elmondta, édesapjának, Kemény Ferencnek köszönhető, hogy játékosként, edzőként és állatorvosként is mindig a tökéletesre törekedett. Életét a "vagy komolyan csinálsz valamit, vagy sehogy" apai intelem határozta meg, így lett belőle válogatott pólós, sikeres edző és állatorvos, gyermekeit és a háromszoros olimpiai bajnok válogatott játékosait ő is ebben a szellemben nevelte.

Beszélt a vízilabda-válogatott sikereiről, elmondta, hogy világraszóló eredmény a tizenöt év alatt elnyert tíz aranyérem. Ennél is nagyobb dolognak tartja azonban, hogy játékosai a huszonkilenc világversenyről huszonnégy érmet gyűjtöttek be. Úgy véli, kevesebb eredményt értek volna el vízilabdásai, ha ő nem gondolkodott volna racionálisan, ha egy-egy döntésében befolyásolták volna az érzelmei is.

Véleménye szerint csak olyan játékos tartozhat a csapatba, akinek fontosabb a csapat sikere, mint a saját, egyéni teljesítménye. Ha valaki ennek nem felel meg, azt ki kell zárni a csapatból, mert egy ilyen játékos is elég ahhoz, hogy felboruljon az egyensúly. A kizárással nem csak a pillanatnyi helyzet oldódik meg, ez a többiek számára is példaként szolgál - mondta a szakember.

Dr. Kemény Dénes, aki 1997-től 2012-ig a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt, a jelenlévő fiataloknak arról is beszélt, hogy a "vízilabda-társadalomban" az a ritka, ha valaki nem iratkozik be egy főiskolára vagy egyetemre, mert ez olyan sportág, ahol mindenkiből tanult felnőtt lesz. Ezért lett belőle is állatorvos, aki nemcsak itthon, de tíz évig Olaszországban is praktizált az edzősködés mellett.

Az alpolgármester kérdései kapcsán szó esett még az edző Ausztráliában elért eredményeiről és az olaszországi gólkirályi címről is, amelyeket a szövetség elnöke szép emlékként említett meg. Végezetül megválasztásáról is mondott néhány szót, majd válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnökét még Mészáros Csaba, a Klauzál Gábor Művelődési Központ igazgatója hívta meg a beszélgetésre. Akkor még senki sem gondolhatta, hogy a néhai intézményvezető már nem lehet közöttünk népszerű sorozatának tavaszi, utolsó összejövetelén. A beszélgetést megelőzően egyperces néma csöndben emlékeztünk Mészáros Csabára, az OlimpIKON megálmodójára.