Ugrás a tartalomra

Megújuló középületek Nagytényben

2013. április 29. hétfő
Nyártól felpezsdül a közösségi és a kulturális élet
Megújuló középületek Nagytényben

Több mint egymilliárd forintos beruházással valósul meg Nagytétény központjának komplex rehabilitációja, amelynek eredményeként a nagytétényi zsinagógában a Szabó Ervin Könyvtár intézménye nyitja meg a kapuit, a Szelmann-házban a helyi civil szervezetek közösségi otthona épül át, a volt Tétény mozi pedig kulturális és művelődési központként fog üzemelni a jövőben.

Április 28-án a Frisbee Egyesület szervezésében rendhagyó helytörténeti séta alkalmával mutatták be a projekt eddigi eredményeit az érdeklődők számára.Németh Zoltánországgyűlési képviselőkiemelte:"A megújulás és értékőrzés jegyében ez a beruházás Közép-Magyarország egyik legnagyobb városközpont rehabilitációja, amely lehetőséget ad a munkahelyteremtésre és gazdaságfejlesztésre is."

A helytörténeti séta első állomása a nagytétényi ortodox imaház, zsinagóga volt, aholSzabolcs Attilapolgármester is köszöntötte a sajtó képviselőit és az érdeklődőket.

"A elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű beruházása következtében az itt élő közösség megújult közterületeken, illetve felújított és új funkciókat ellátó épületekben szervezheti majd életét. Az inkubátorház, a könyvtár és a közösségikulturálisközpont augusztustól megtelik majd élettel, így a nagytétényiek méltán érezhetik úgy, hogy városunk a "világ közepe" - fogalmazott Szabolcs Attila.

Nagytétény lakossága az egykori zsinagógát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kerületi fiókkönyvtáraként használhatja, mely 220 négyzetméteralapterületen kínálja majd szolgáltatásait. Az épület rendezvényhelyszínnek is alkalmas lesz, így magasabb szintű együttműködés fog létrejönni a városrész többi kulturális intézményével és szervezetével. A tervek szerint a fiókkönyvtár programjaival Nagytétény fiataljainak közösségfejlesztésében vállalhat kiemelkedő szerepet, emellett a helyi zsidóságnak emléket állító kiállítás is folyamatosan látogatható lesz.

"A fejlesztés ahhoz járul hozzá, hogy a társadalmi élet szervezéséhez szükséges terek álljanak rendelkezésre. Remélem, hogy a majdani könyvtár a szellemiség fellendülését hozza majd el, mely egy egészséges magyar település alapját jelenti."- fejtette ki köszöntőjébenKarsay Ferencalpolgármester.

A séta következő állomása a Szelmann-ház volt, amely a városrehabilitáció során emeletráépítéssel bővül, illetve a földszint is jelentős átalakításon esik át. Az épület inkubátorházként is funkcionál a jövőben, azaz kis- és középvállalkozások bérelhetnek majd irodát az épületben, infrastrukturális támogatással együtt. Ez kedvezhet a helyi vállalkozások fejlődésének és lokális szintű együttműködésének. Olyan közösségi fórum jöhet létre, ahol a helyi vállalkozások megismerhetik és segíteni tudják egymást.

A helytörténeti séta harmadik állomásán - régi Tétény mozi egykori helyén - új művelődési és kulturális központ épül. A munkálatok jól haladnak, az új központ még a nyáron megnyitja kapuit."Az új épületben a helytörténeti múzeum mellett olyan funkcionális egység jön létre, amely több korosztály eltérő kulturális igényeinek akár azonos időben történő kiszolgálására is képes." - fogalmazott a helyi polgárok és a sajtó képviselői előttZugmann Péteralpolgármester.

budafokteteny.hu