Ugrás a tartalomra

Magyar siker az ifjú kutatók versenyén

2013. április 10. szerda
Komoly sikert értek el a magyar fiatalok az ifjú kutatók nemzetközi konferenciáján (International Conference of Young Scientists, ICYS): az ötfős csapatból hárman is éremmel tértek haza a 20. alkalommal megrendezett versenyről.
Magyar siker az ifjú kutatók versenyén

Komoly sikert értek el a magyar fiatalok az ifjú kutatók nemzetközi konferenciáján (International Conference of Young Scientists, ICYS): az ötfős csapatbólhárman is éremmel tértek haza a 20. alkalommal megrendezett versenyről.

A nemzetközi megméretést ezúttal Indonéziában tartották, ahováhuszonhárom országbólérkeztek a csapatok. Az eseményen matematika, informatika, élet- és környezettudomány, valamint elméleti és alkalmazott fizika kategóriában mérték össze tudásukat a 17 és 19 év közötti tanulók. A fiatalok feladata az volt, hogy bemutassák önálló kutatásukat a zsűri előtt, majd egy hivatalos vita folyamán válaszoljanak az eredményeiket firtató szakmai kérdésekre. Mindezt angol nyelven.

A magyar diákok felkészítője Rajkovits Zsuzsanna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) anyagfizikai tanszékének oktatója volt. Mint azt lapunknak elmondta: ez a verseny kicsit más, mint a hagyományos diákolimpiák, ez többek között a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja. Másfajta felkészültséget igényel a fiataloktólis. Itt nem az a cél, hogy egy feladatot megoldjanak és eljussanak a helyes eredményig, hanem az, hogy egy dolog mélyére ássanak, körbejárják, magyarázzák azt, az eredményeket pedig kiértékeljék.

A versenyen Bényei Éva Bernadett, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanulója aranyérmet és különdíjat szerzett élettudomány (life science) kategóriában. Munkája középpontjában a biolumineszcens baktériumok álltak. E. coli baktériumokat bírtak rá a fénykibocsátásra azáltal, hogy egy plazmidot juttattak beléjük transzformálással. Ezután mirisztinsav segítségével elérték, hogy a rendszer több mint 48 órán keresztülvilágítson, e nélkül22 óra után elsötétülne. Aztán arra törekedtek, hogy a fénykibocsátórendszert még hatékonyabbá és széles körben felhasználhatóvá tegyék. Bényei Éva Bernadett mellett Szűcs Botond ezüst-, Kalapos András pedig bronzérmet szerzett saját kategóriájában.


Kovács Gabriella