Ugrás a tartalomra

Elballagó középiskolások

2013. május 23. csütörtök
A hagyományos szalagkötés és lufieregetés mellett a borásztanulók koszorúztak is
Elballagó középiskolások

A kerület mindhárom középiskolájából elballagtak a diákok. Az érettségi előtti időszakban lázasan készültek a tanulók az utolsó napokra. Szokás szerint virágok, lufik sokasága, szép új ruhákba öltözött végzősök felvonulása és szívhez szóló köszönő szavak kísérték a búcsúünnepet.

A Budai Nagy Antal Gimnáziumból három osztály ballagott el. A diákok szokás szerint még utoljára végigjárták az iskola összes tantermét és a tornatermet, majd az utcára kisétálva találkoztak az ünneplő tömeggel. A rengeteg hatalmas lufitól alig lehetett észrevenni a diákokat. Kissné Prim Beáta, az iskola igazgatónője köszöntötte a végzős diákokat. Minden végzős osztályból egy tanuló búcsúzott a társai nevében az iskolától, a tanároktól.

A hagyományos szalagkötéssel és a lufik elengedésével valóban véget ért egy időszak a végzős budaisok életében.

A Kempelen Farkas Gimnázium ballagására szintén virágcsokrokkal és különféle léggömbökkel érkeztek a szülők, rokonok, barátok. A diákok az iskolarádióban felcsendülő dallamokra sétáltak végig az összes tantermen, hogy aztán az udvarra vonuljanak, az ünnepélyes búcsúra. A Himnusz eléneklése után a 11. osztály diákjai búcsúztak a végzős osztályoktól.

Minden tizenkettedikes tanuló egy szál fehér rózsával mondott köszönetet édesanyjának, nagymamájának.

- Már csak egy érettségi van hátra, de mi az nektek! - mondta Karsay Ferenc alpolgármester ünnepi beszédében. - Remélem, az itt eltöltött nyolc év emlékei arra ösztönöznek majd benneteket, hogy minél többször meglátogassátok volt tanáraitokat és iskolátokat. Útravalóul az alpolgármester Kassák Lajos Magatartás című költeményéből nyújtotta át a diákoknak a következő szavakat: "Élj szíved törvénye szerint, szorongás és pátosz nélkül, légy jóban önmagaddal, ez a legfontosabb."

Bánky Judit, az iskola igazgatónője meghatódva búcsúzott. - Szeretetben fogadtunk titeket, könnyű volt benneteket szeretni. Sok aranyos és okos gyerek érkezett iskolánkba. Nyolc év alatt szinte egy nagy család jött itt létre. Ritka, hogy ennyi időt tölthetnek egy helyen ugyanazokkal a pedagógusokkal a diákok - hangsúlyozta az intézményvezető. A hagyományos léggömberegetés előtt a két végzős osztály osztályfőnöke nehéz szívvel búcsúzott és olvasta fel utoljára diákjai nevét.

A Soós István Borászati és üzleti Szakközépiskola és Szakiskolában idén három osztály búcsúzott, összesen 41 diák ballagott el a Kossuth Lajos utcai épület ódon falai közül. A Soósban szintén minden végzős diák körbejárjta utoljára a termeket és a labort, de idén először a közelben található Névtelen borász szobrát is megkoszorúzták a tanulók. Az iskola igazgatója, Földesi Gyula beszéde után az ünnepség a Záborszky Pincében, a Borvárosban folytatódott, ahol Révész József mesterszakács köszöntötte a ballagókat, a szülők pedig koccintottak a végzősökkel. Délután az intézmény tangazdaságában a szakiskola technikus osztálya tartotta meg hagyományos ünnepi borbírálatát. A diákok egy-egy üveg bor szakmai ismertetésével mutatták meg szüleiknek, hogy mit is tanultak az elmúlt négy évben. A 12/B osztály tanulói még egy-egy témához illő verssel is készültek.

Viszkocsil Dóra