Ugrás a tartalomra

Nemzeti összetartozás

2013. május 23. csütörtök
Szabolcs Attila polgármester álláspontja
Nemzeti  összetartozás

2010. május 31. óta ünnepeljük a Nemzeti összetartozás napjaként június 4-ét, a gyászos emlékezetű, a trianoni kastélyban aláírt békeszerződés napját. Az első világháborút lezáró békerendszer alapján az őshonos magyar népesség öt, a mai állapot szerint nyolc államban találta magát, és vele együtt történelmi és kulturális emlékhelyeinek, iparának, vasútvonalainak, bankjainak, bányáinak nagy részét is. A trianoni döntés 23,4 millió lakost érintett: 300 ezer került Ausztriához, 3,5 millió Csehszlovákiához, 5,3 millió Romániához, 4,1 millió Jugoszláviához (beleértve Horvát-Szlavónország 2,6 millió lakosát). Magyarországon az összmagyarság alig kétharmada, 7,6 millió fő maradt. Románia 102 724 négyzetkilométernyi területet kapott, ami nagyobb, mint a mai magyar állam területe!

Magyarország, a magyarok ezt a hatalmas vérveszteséget is túlélték. Ma is itt vagyunk, és már elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne csak a tehetetlen szomorúság érzésével emlékezzünk meg erről a napról. Budafok-Tétény lakosai a nagytétényi Országzászlónál úgy gyülekezhetnek a közös szertartáson, hogy ma már hagyományosan együtt örülhetnek az állampolgársági esküt tevő honfitársainkkal. Ilyenkor mindenki átélheti az ünnepi viseletek, könnyes szemek láttán, hogy a magyar állampolgárság felvétele - ami nekünk természetes, mert beleszülettünk - másoknak életre szóló élmény, életük nagy napja. Szintén hagyomány, hogy az elszakított országrészek magyarságának jeles képviselői osztják meg velünk gondolataikat az ünnepségen. Idén Tőkés László európai parlamenti képviselő, az 1989-es romániai forradalom hőse lesz a díszvendégünk. Szeretettel várunk minden kerületit a 2013. június 2-án, vasárnap 11-kor a nagytétényi Országzászlónál megtartandó ünnepségen!

A nemzeti összetartozás gondolatától nem idegen az öröm, a vigasság. Másik hagyományunk, hogy ilyentájt tartjuk a Kárpát-medencei Borászok Találkozóját kerületünkben, a budatétényi Rozáriumban (a Camponával szemben). Ez idén kiegészül a zenészek találkozójával is. A megszokott kiváló minőségű borok mellett idén kiemelkedő művészek előadásai is a Kárpát-medencei összetartozás élményét kínálják: a május 31-i esti nyitó műsor után másnap, szombaton a Délvidék lesz a fókuszban. A 40 éves Muzsikás együttes koncertje után a magyar hegedűzene három határon túli géniusza: Lajkó Félix és zenekara (Szabadka) és két prímás, Róbert (Felvidék) és Pál István "Szalonna" (Kárpátalja) ad koncertet.

Június 2-án, vasárnap Herczku ?gnes és Nikola Parov lesznek a sztárok, majd a hatalmas rajongótábornak örvendő, 25 éves Csík zenekar ad koncertet. Természetesen gyerekműsorok, kézműves-foglalkozások, utcaszínház és a megszokott gasztronómiai különlegességek is várják a gyerekeket és szüleiket.