Ugrás a tartalomra

A zászlót senki nem veheti ki a kezünkből

2013. június 04. kedd
Több százan emlékeztek június 2-án Nagytétényben az országzászlónál a trianoni diktátumra és a nemzeti összetartozásra
A zászlót senki nem veheti ki a kezünkből

Több százan vettek részt június 2-án Nagytétényben az országzászlónál azon a rendezvényen, amelyen a trianoni diktátumra emlékezve a nemzeti összetartozás elsődlegességére hívta fel a figyelmet Németh Zsolt külügyi államtitkár és Tőkés László európai parlamenti képviselő. Közel félszázan tettek állampolgársági esküt Szabolcs Attila polgármester előtt. A Nádasdy fiatal művészei rendhagyó táncszínházzal lepték meg a közönséget.


KÉPGALÉRIA A LAP ALJ?N

Kilencvenhárom évvel ezelőtt, június 4-én Trianonban írták a I. világháborút lezáró szerződéseket, amelyekkel Magyarország megcsonkítását "szentesítették". A gyásznapról 2010-ben a magyar parlament szinte egyhangúan mondta ki: június 4. a Nemzeti összetartozás napja. Azóta hagyomány Budafok-Tétényben, hogy az elszakított országrészekből magyar állampolgárságért folyamodók közösen tesznek esküt Nagytétényben.

Az ünnepélyes eskü előtt Szabolcs Attila polgármester kifejtette: "Mi, anyaországiak meg sem értjük, mit jelent, hogy sokan ismét felvehetik őseik állampolgárságát." Kitért arra, hogy nyilván nem mindannyian hoztak könnyű döntést a kérelem beadásakor, hiszen több országban nemcsak nem nézik jó szemmel, de egyenesen büntetik is ezt a lépést. Azt kívánta, élvezzék ezt az új helyzetet, találják meg számításukat magyar állampolgárként akár szülőföldjükön, akár Magyarországon, vagy bárhol a világban. Ugyanakkor azt is kérte, hogy soha ne felejtsék el a gyökereiket, amelyek több mint 1000 éve megtartották a magyarságot.

"Önökön is múlik, hogy újabb 1000, vagy több ezer év elteltével elhangzik-e magyar szó a földön, ismerik-e zenénket, táncainkat, kultúránkat" - fogalmazott a polgármester.

Az idei rendezvény díszvendége, a román kommunista diktatúra megdöntésében kulcsszerepet vállaló Tőkés László volt, aki beszédében elmondta: az erdélyi magyarok nem akarnak az erdélyi szászok, svábok és zsidók sorsára jutni, akiket "keményvalutáért árusítottak ki". Tőkés szerint Trianon nem egyedi, egyszeri esemény, hanem 93 éve tartó gyilkos folyamat, "emiatt majd egy évszázada traumában élünk". Ezért nagyon fontos az anyaország támogatása a külhoni magyarság számára - hangsúlyozta az erdélyi politikus.

Tőkés László megköszönte Budafok-Tétény valamennyi polgárának, hogy az elmúlt évek egyik legfontosabb szolidaritási akciójának "ötletével" a székely-magyar ügy mellett "mozgatták meg a világot". A püspök, magasba emelve a székely lobogót, azt mondta az egybegyűltek előtt: ezt a zászlót senki nem veheti ki a kezünkből, majd Szabó Dezső szavait idézve úgy fogalmazott: megmaradásunk, anyagi és lelki megújhodásunk feltétele, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

Németh Zsolt külügyi államtitkár is szólt az egybegyűltekhez. Rámutatott: minden magyar érdeke, hogy kihozzuk a határok feletti összetartozásból, amit lehet, erre hívja fel a figyelmet évről évre a nemzeti összetartozás napja. Hozzátette: az év minden napján, és nemcsak ünnepi keretek között, hanem "szürke hétköznapi aprómunkával" kell megtenni mindent ezért az eredménymaximalizálásért.

A külügyi államtitkár hangsúlyozta: mindent meg kell tenni itthon, az anyaországban a hazai élet szervezésével az államigazgatásban, az önkormányzatokban, a gazdaságban és a szellemi életben azért, hogy a határon túliak "magától értetődő kapcsolódási pontokat" találjanak. Meg kell tenni mindent, hogy a határon túli magyar szervezetekkel - így az Erdélyi Magyar Néppárttal és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal - olyan együttműködési programokat alakítsanak ki, amelyek minden szakterületen felszabadítják az összetartozásban rejlő energiákat, és értéket teremtenek. Ezáltal pedig megőrzik és átörökítik az új nemzedékeknek az összetartozást - mondta.

Németh Zsolt úgy folytatta: meg kell tenni mindent ezekért a célokért a szomszédos országokkal és a nemzetközi partnerekkel való együttműködésben is, olyan projektek indításával, amelyek szorosabbá teszik a kapcsolatokat a magyarországi és a szomszédos országok társadalma, nemzetei és gazdaságai között. A külügyi államtitkár szerint minél szabadabb és stimuláltabb környezetben élnek otthon a határon túli magyarok, annál többet tudnak kihozni képességeikből. Ezért kérnek ők autonómiát és ezért támogatjuk mi az autonómiatörekvéseiket - fejtette ki.

Hozzátette: Nyugat-Európa számos országában beigazolódott, hogy a kisebbségi területi és kulturális autonómia formái segítik az önmegvalósítást, az energiák felszabadulását, és ez így van a Kárpát-medencében is. "Több autonómia - több teljesítmény. Több teljesítmény - gyorsabb felemelkedés. Gyorsabb felemelkedés - jobb Közép-Európa" - foglalta össze a külügyi államtitkár a nemzeti összetartozás programját.

A rendezvényen - a Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően - 52 nagyváradi középiskolás is részt vett, de kerületi diákjaink sem maradtak távol, sőt: a Nádasdy Művészeti Iskola táncosai olyan rendhagyó produkcióval álltak elő, amire az "unalmas protokollhoz" szokott közönség is felkapta a fejét. A népviseletbe öltözött lányok és fiúk a hagyományt ötvözték a színjátszással. Táncaikban, énekükben megjelent az elmúlt 93 év magyar történelme.

A rendezvényen Nemcsák Károly szavalta Szép Ernő versét, és záróakkordként Varga Miklós előadóművész két gyermeke vették át a stafétát édesapjuktól: a Kormorán együttes zenéjére szavaltak, énekeltek.

SFI