Ugrás a tartalomra

Közmeghallgatás július 17-én

2013. július 05. péntek
Környezetvédelmi hatósági eljárás a 40A vasútszakasz korszerűsítéséről
 Közmeghallgatás július 17-én

Az ügy tárgya: A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (1134 Budapest,Váci út 45., Cg. 01-10-044180; a továbbiakban: Kérelmező) kérelmére, a Budapest-Kelenföld (kiz.) - Százha-lombatta (bez.) 18+00 - 256+00 hm szelvények közötti 40a vasúti vonalszakasz korszerű-sítésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálatieljárása környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásrólszóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet] alapján.

Az ügy iktatási száma: KTVF:2975/2013.

Az eljárás megindításának napja:2012. december 21.

Az ügyintézési határidő:3 hónap

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairólszóló 2004. évi CXL. törvény 33. § (3) bekezdésében foglaltak az ügyintézési határidőbe nem számítanak be.

Az ügyintéző neve és elérhetősége:Boldogh Tamás Tel:1/478-4400

A közmeghallgatás helyszínei és időpontjai:

2013. július 17.(szerda)15 óra

Klauzál Ház - 202-es terem

(Budapest XXII., Nagytétényi út 31-33.)

Az ügy tárgyának rövid ismertetése:

A Kérelmező 2012 júliusában tervezési szerződést kötött az UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt.-vel (1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. B. épület., Cg. 01-10-042295, a továbbiakban: Tervező) tárgyi vonalszakasz kiviteli és tender terveinek elkészítésére vonatkozóan. A fentiek alapján a Tervező 2012. december 20. napján benyújtotta a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre (a továbbiakban: Felügyelőség) tárgyi vonalszakaszra vonatkozó környezeti hatástanulmányt (a továbbiakban: Tanulmány).

A Tanulmány tárgyi vasúti vonalszakasz és a hozzá kapcsolódó létesítmények (hidak, gyalogos aluljárók, különszintű útátjárók, párhuzamos utak, állomások, megállóhelyek átépítése és magasépítészeti beavatkozásai, villamossági és biztosító berendezések - ezen belül új távközlési rendszer kiépítése és a teljes felsővezetéki rendszer átépítése, FET és HETA elhelyezése), P+R parkolók, állomási előterek, buszmegállók, egyéb kapcsolódó létesítmények, valamint az érintett közművek környezeti hatásait vizsgálja. A korszerűsítést indokolja, hogy tárgyi vonalszakasz része a V/B. számú európai korridor vonalnak és része a Budapest elővárosi vasúthálózatnak, továbbá Százhalombatta állomás fordítóállomása az elővárosi vasúti közlekedésnek és elágazó állomása a Százhalombatta-Pusztaszabolcs 160 km/h pályasebességre tervezett új nyomvonalnak. Ezeken felülaz egyes vasúti beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításárólszóló 75/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet értelmében a korszerűsítés kiemelt jelentőségű beruházás. A beruházás tervezetten 2013-2020. évek közötti költségvetési időszakban valósul meg.

A tervezett létesítmény közvetlen hatásterületének vélelmezett határa:

Budapest XI. kerület, Budapest XXII. kerület, valamint Érd, Diósd és Százhalombatta települések közigazgatási területe.

Tájékoztatásul közlöm, hogya Felügyelőségnek az eljárást lezáró határozatában- a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet alapján - az alábbi döntései lehetnek:

- kiadja a tevékenység gyakorlásához szükséges környezetvédelmi engedélyt,

- ha a környezeti hatásvizsgálat során a tevékenység környezetvédelmi engedélyezését kizáró ok merül fel, határozatában e tény rögzítése mellett megállapítja, hogy az adott tevékenység kérelem szerinti megvalósítására engedély nem adható, ezért a kérelmet elutasítja.

A Felügyelőség felhívja az ügyben érintettek figyelmét,hogy atelepítés helyével kapcsolatoskizáró okokra, illetve a környezeti hatástanulmány tartalmára vonatkozóan aközlemény megjelenését követő harminc napon belül közvetlenül a Felügyelőséghez észrevételt lehet tenni.

A Felügyelőség a közleményt a hivatalában, a honlapján (kdvktvf.zoldhatosag.hu), valamint a központi rendszeren (www.magyarorszag.hu)közzéteszi.

Az érintettek a dokumentációba, illetve az ügy egyéb irataiba a Felügyelőség Zöld Pont Irodájában (1072 Budapest, Nagydiófa utca 10-12.) ügyfélfogadási időbenbetekinthetnek.