Ugrás a tartalomra

Világéletemben karakterszínész voltam

2013. június 27. csütörtök
Béres Ilona a női és férfiszerepekről és az agysejtekről
Világéletemben karakterszínész voltam

Béres Ilona és Tordai Teri színművésznők nemrég mutatták be a Vojnovich-Huszár-villában Örkény István Macskajátékának kétszemélyes változatát, A Szkalla lányokat. - Az eredetileg felolvasóestre szánt anyag az Örkény-centenáriumra készült, nekünk azonban annyira tetszett a szöveg, hogy mindketten megtanultuk, összepróbáltuk és előadássá alakítottuk. A villában csodálatos körülmények között, tüneményes embereknek játszottunk - mondta el lapunknak Béres Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, akit a nagy sikerű estét követően kerestünk meg, hogy szerepeiről, életéről és a színházról beszélgessünk. Kiderült, sok szerepe mellett tavasszal nem mindennapi feladat vár rá: Weöres Sándor Psychéjében játszik, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

- Mély orgánuma és mindenben megnyilvánuló eleganciája mindig is egyedivé tette. Milyen szerepeket vállal szívesen?

- Mindig a szerep igazságát kerestem és keresem most is. Világéletemben karakterszínésznek tartottam magam, de nem csak az elegáns szerepek találtak meg. A Piszkavasban egy szörnyeteg mama szerepében jelentem meg a közönség előtt mamuszban, melegítőnadrágban, és az asszonyszerepek mellett rengeteg férfit is játszottam. A Borisz Godunovban Sujszkij herceget és a Theomachiában Kronost, a titánt, amelyért a színikritikusok díját is megkaptam. A fiatal rendezőknek ez is eszébe jut rólam, és ez jó dolog.

- Minden szerepálma teljesült?

- Abszolút nincs hiányérzetem. Euripidésztől Szakonyiig végigjátszottam a teljes világirodalmat, és most is boldogan játszom bármilyen szerepet, amelyben nem a nőiességem a tét. Az ember viselje méltósággal a korát, mert minden életszakasznak megvan a maga öröme, csak egészség legyen. Szerencsére jól érzem magam, minden délelőtt úszom, és a háziorvosom is kiváló.

- Tizenöt évet játszott a Vígszínházban, tizennyolcat a Nemzeti Színházban, majd az egy évnyi, a Magyar Színházban töltött idő után szabadúszó lett. Nehezebbé vált az élete?

- Dehogy! Eleget dolgozom. Az idén a Tháliában két szerepet játszottam, a József Attila Színházban Szerémi grófnét alakítom A nagymama című darabban, a Rózsavölgyi Szalonban pedig Polcz Alaine Asszony a fronton című monodrámája van műsoron. Ez az előadásom versenyen kívüli meghívást kapott a POSZT-ra (a Pécsi Országos Színházi Találkozóra). Közben a Krúdy-év kapcsán elkészítettük a Szindbád kertjéből a hangoskönyvet, és már jövőre is van munkám. Csiszár Imre rendezésében, az Úrhatnám polgárban Blaskó Péter partnereként Jourdainnét játszom majd, tavasszal Vidnyánszky Attilához megyek Weöres Sándor Psychéjébe. Nincs nekem okom panaszra!

- Hogyan őrizhető meg a szellem frissessége?

- Agysejtjeim karbantartását segíti, hogy nem élek alkohollal és nikotinnal. Ezen kívül nem szabad ellustulni, állandóan gyakorolni kell. Én nyáron is szeretek a szakmával bíbelődni, ezért már hazavittem Jourdainné szövegét, hogy ne az első próbán ismerjem meg. Tavaly ilyenkor tanultam meg Polcz Alaine-t, ami irgalmatlan nagy anyag. Gyakorlatilag egy teljes regényt mondok el, de büszke vagyok arra, hogy ebben a korban még tudom csiszolni az agyamat és igényem is van rá.

Tamás Angéla