Ugrás a tartalomra

Paradicsom a Leányka utcában

2013. június 27. csütörtök
Közösségi kertet alakítottak ki az önkormányzat támogatásával a panelházak mentén
Paradicsom a Leányka utcában

Tavasz óta új közösség formálódik Budafokon a kerület első közösségi kertjének megművelésére. A tereprendezés megtörtént, a tettre kész kerületiek pedig már el is kezdhetik a parcelláikban az ültetést.

Már több ízben találkoztak azok az emberek, akik ki akarnak törni az egysíkúságból, imádják a természetet és más emberek társaságát. Ehhez kiváló terep az a közösségi kert, amelyet a Leányka utcában hoztak létre. A területet az önkormányzat biztosítja, emellett anyagilag is támogatta a kert megvalósulását. A Leányka utcánál a korábbi állatorvosi rendelő, a lebontott "szellemház" környéke válik szép lassan fűszer- és veteményeskertek otthonává, ahol közel harminc parcellán kezdődhet el a földművelés. Az ebben részt vállaló csoport tagjainak zöme nyugdíjas, emellett friss házasok és kisgyermekes családok is vállalkoztak arra, hogy gondozzák saját ágyásukat. A megtermelt javak a földek megművelőjét illetik.

A közösségi kert a kerületi Válts egészségre! program keretein belül működik, melynek vezetője Kázmácz József, aki vallja, hogy a kert létezése nagyban hozzájárulhat az egészséges élethez. A legnagyobb hangsúly azonban nem a zöldség-és gyümölcstermesztésen van. - Azok az emberek, akik társasházban élnek, itt lehetőséget kapnak a kertészkedésre, emellett beszélgethetnek és tapasztalataikat oszthatják meg egymással. A közösségépítés itt nem csupán a földművelésben nyilvánul meg, hanem lesznek közös főzések és programok, amelyekre nem csak a közösség tagjait várjuk majd - fejtette ki a programról Kázmácz József.

A tagok havi néhány száz forintos tagdíj fejében tavasztól késő őszig használhatják a kertet. Számos fórumot tartottak már, szakmai segítőjük a Fitoland Dísznövénykertészet kertészmérnöke, Gáfor Gergely, aki hasznos tanácsokkal látja el a lelkes kertbarátokat. Legutóbb például a talajjavításról és a növényvédelemről beszélgettek. A Fitoland néhány palántával hozzá is járul a kert- és közösségépítéshez.

Darvas Katalin, a Budai Nagy Antal Gimnázium egykori tanára a természet nagy barátjaként is lelkesedéssel csatlakozott a körhöz.

- Nekem vesszőparipám az, hogy az emberek közösen valami célt találjanak, és hasznos dolgot tegyenek. Nagyon szeretek a földdel foglalkozni, szeretem az illatát, legyen szó kertről vagy balkonládáról, én mindig növényekkel foglalkozom - mondta a nyugdíjas tanárnő.

Stokker Kálmánné Zsuzsanna a Gádor Általános Iskola egykori pedagógusaként megteremtette az ökoiskola felté­teleit, szintén örömmel várja a feladatokat. - Az elidegenedett emberek egymásra fognak találni, és remélhetőleg barátságok is fognak itt köttetni - véli a tanárnő.