Ugrás a tartalomra

A BMTE pályáról csak egy ugrás az olimpia

2013. július 11. csütörtök
Lesti Diána a BMTE fiatal atlétája is képviseli hazánkat a hollandiai olimpiai fesztiválon
A BMTE pályáról csak egy ugrás az olimpia

A 15 éves Lesti Diána távolugróként indul az olimpiai játékok előszobájának tartott sporteseményen. Zászló, láng, nyitó- és záróünnepély, versenyek kilenc sportágban - sok minden segíti a fiatalokat abban, hogy valóban az olimpia előszobájának tekintsék ezt a rendezvényt.

Több sikeres olimpikonunk szerepelt korábban eredményesen az 1990 óta minden páratlan évben tartott ifjúsági olimpia versenyein is (Risztov Éva például öt aranyérmet nyert). Az utánpótlás rangos megmérettetésére most 16 atléta utazhat ki Utrechtbe a 75 fős magyar csapattal.

Lesti Diána lapunknak elmondta, hogy stabil versenyeredményei alapján választották be a fesztivál indulói közé. Idén többek között az ugrószámok népszerűsítésére rendezett Hopp Parádén és Szombathelyen, a Savaria-kupán is 570 centiméternél nagyobbat ugrott. Most a hétvégi Geotech Serdülő Atlétikai Egyéni Országos Bajnokságra készül, ami - mint mondta - edzésnek is jó a hollandiai verseny előtt. Egyébként egy héten négyszer van edzése, iskolaidőben a tanítás után. A XI. kerületi József Attila Gimnázium nyelvi előkészítő osztályát végezte, franciául tanult.

Négy éve kezdett atletizálni, azelőtt tornázott és kosárlabdázott a Kolonics György Általános Iskolában, ott ajánlották neki ezt a sportágat. Rögtön mostani edzője, Bartha Attila kezdett foglalkozni vele, aki a kislány mozgása és testalkata alapján nagy jövőt jósolt neki. Egy évre rá már meg is nyerte első országos bajnokságát - futásban. Azóta 300 méteren többször is országos bajnok lett. Emellett ugrott is, de a távolugrásban csak nemrég kezdett fejlődni, amihez persze - mint mondta - a sprint is nagyon fontos. 578 centiméter a legjobb eredménye. Tizenöt évesen beválogatták az U18-as válogatottba is. Nyáron három hét-egy hónap pihenőt kap, de augusztusban már Zamárdiba utazik edzőtáborba. Remélhetőleg a magyarok eddigi atlétikai sikersorozata idén sem szakad meg az ifjúsági olimpiai fesztiválon, és ebben a mi lányunk is szerepet vállal majd!

(KV)