Ugrás a tartalomra

NAV közlemény

2013. augusztus 06. kedd
Érkeznek a folyószámla- és pótlékértesítők
NAV közlemény

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte az éves folyószámla-kivonatok és pótlékértesítők kiküldését, melyet október 31-ig minden érintett megkap. Az idén 608 ezer fővárosi és Pest megyei magánszemély, illetve 187 ezer gazdálkodó számíthat az iratra. A 2012. évi adótartozás után felszámított késedelmi pótlékot november 15-ig kell megfizetni.

Az adófolyószámlájukról azok kapnakkivonatot, akiknek 2012. december 31-én legalább egy adónemben 1.000 forintot meghaladó tartozásuk vagy túlfizetésük volt. Az elektronikus bevallók nem kapnak papír alapú értesítést. ?k az ??gyfélkapun keresztül bármikor megtekinthetik folyószámlájuk aktuális állapotát.

Az adóhivatal a kivonatokkal egyidejűleg azéves pótlékértesítőketis kiküldi. Ez utóbbira azok számíthatnak, akiknek 2012-re vonatkozóan keletkezett késedelmük. Az elektronikus bevallók pótlékkal való érintettségüket augusztus 5-től nézhetik meg az internetes felületen az eBEV-szolgáltatásokon belül elérhető folyószámla-lekérdező segítségével. Az elmúlt évre felszámított késedelmi pótlékot legkésőbb2013. november 15-igkell befizetni a pótlékértesítőben megnevezett költségvetési számlára.

Fontos kellő figyelmet fordítania folyószámla-kivonatok, illetve a pótlékértesítők elolvasására, mert ezzel sok kellemetlenség előzhető meg. Ha az adózó úgy látja, hogy eltérés mutatkozik a saját és a kapott nyilvántartás között, úgy érdemes megkeresnie az illetékes adóigazgatóságot.Egyeztetésreírásban, személyesen és telefonon a40/20-21-22számon a NAV ??gyféltájékoztató és ??gyintéző Rendszerén (??CC) is lehetőség van. Az írásban történő egyeztetést gyorsítja awww.nav.gov.huhonlapról letölthető "Észrevétel folyószámla-kivonatra" elnevezésű nyomtatvány használata.

A folyószámlán mutatkozó tartozást célszerű minél előbb rendezni akár csekken, banki folyószámláról átutalással, vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyás fizetéssel. Csekket kizárólag a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek igényelhetnek, amelyhez érdemes a szintén a NAV honlapján elérhető "Kérelem postai készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez" űrlapot használni.

Ne feledjék, hogy az adótartozás után, annak megfizetésének napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága