Ugrás a tartalomra

Megújul Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület szakrendelője

2013. augusztus 13. kedd
220 millió Ft-ot költhetnek a beruházásra
Megújul Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület szakrendelője

Közel 220 millió Ft-ot költhet Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata az Új Széchenyi Terv keretében a XXII. kerületi szakrendelő felújítására. A projekt eredményeként a földgáz felhasználása évente több mint 35 ezer m3-rel fog csökkenni az épület üzemeltetése során, amivel éves szinten közel 8,5 millió forintot takarít meg a kerület, és mintegy 78 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Az épületegyüttes jelenlegi formáját a 80-as évek elején nyerte el, az elmúlt időszakban több felújításon is átesett: ""A gyermekorvosi rendelő részleges energetikai felújítása és a főépület akadálymentesítése 2012-ben valósult meg közel 50 millió forintból. A napokban kezdődik és idén novemberben zárul az összes emeleten az egyik oldali vizesblokk komplett felújítása mintegy 23 millió forint értékben."" - mondta Szabolcs Attila polgármester.

Az Új Széchenyi terv keretében most a szakorvosi rendelőintézet felújítására nyert támogatást Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata, ami több mint 190 millió forint európai uniós forrást és kb. 30 millió forint önrészt jelent - tájékoztatott Németh Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. ""Újabb óriási siker ez a kerületnek. A szakrendelő eddigi történetében még nem volt példa ilyen jelentős felújításra, de a közös erőfeszítésnek és összefogásnak hála, most erre is sikerült forrást szereznünk"" - tette hozzá Németh Zoltán.

A projekt célja, hogy a földgáz, mint fosszilis energiahordozó felhasználásának mennyiségét a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék, építészeti és gépészeti beavatkozásokkal. ""A tervek szerint sor kerül a homlokzat, a lapostető és a padlásfödém hőszigetelésére, a fűtött tér felé eső szigetelésre, a nyílászárók cseréjére és termosztatikus radiátorszelepek felszerelésére. A munkálatok várhatóan jövő májusban kezdődnek és november végén fejeződnek be"" - ismertette a projekt részleteit Karsay Ferenc alpolgármester.

Az épület jelenleg jelentős mennyiségű fosszilis energiát fogyaszt földgáz formájában. A földgázt közvetlenül az épület fűtési rendszere használja fel. A földgáz egy kisebb része a melegvíz termelésre hasznosul. Az épület kazánjai két éve lettek cserélve, az épület szerkezetek rossz állapotúak. A felújítás révén a szakrendelő fenntartási költsége éves szinten közel 8,5 millió forinttal is csökkenhet.