Ugrás a tartalomra

Szép éveket töltöttünk Budafokon

2013. augusztus 24. szombat
Bujtor István özvegyével és testvérével, Freinreisz Károllyal kerületi emlékeikről beszélgettünk
Szép éveket töltöttünk Budafokon

Bujtor István már négy éve nincs köztünk. A neves színész, színházi szakember itt hagyott bennünket életerősen, fiatalon, váratlanul. A Klauzál Ház örök emléket kíván állítani Bujtor Istvánnak, akiről egy névadási pályázat után színháztermet neveznek el.

Sándor Mátyás, Ötvös Csöpi közismert alakja fel-feltűnik a tévéképernyőn, de még legalább 77 főhősben ismerhetünk a remek színészre, mert évtizedek alatt ennyi tévéjátékban és filmben tűnt fel különféle szerepekben. Később már inkább producerként és színházigazgatóként ismerhettük meg, majd egyik napról a másikra a kétméteres óriás - egykori kosárlabdázó, vitorlázó - összecsuklott, kómába esett és többet nem tért magához. Az ezer szállal Budafok-Tétényhez kötődő Bujtor István felesége, Bujtor Judit ápolja emlékét, a nyáron például kedvenc helyükön, Tihanyban dolgozott a férjéről elnevezett szabadtéri színházban, ahol kéttucatnyi színházi, illetve zenés produkcióval szórakoztatták telt házak előtt a közönséget. ?t és Bujtor István testvérét, Frenreisz Károlyt kérdeztük arról, mit szólnak a helyi önkormányzat és az általa üzemeltetett Klauzál Ház döntéséről, miszerint ősztől a színháztermet Bujtor Istvánról nevezik el.

- Amikor megtudtam a hírt, nagyon meghatódtam, mert nem számítottam rá - fogadott budai otthonában Bujtor Judit. - Az internetről értesültem a jó hírről, és arról, milyen rangos mezőnyben szavaztak rá. Még testvérét, Latinovits Zoltánt is megelőzte, de a neves zongoraművészt, Cziffra Györgyöt is maga mögé utasította. (Bujtor István 266, Cziffra György 189 szavazatot kapott - a szerk.)

- Milyen kötődésük van a kerülethez?

- István ezer szállal kötődött a kerülethez, hiszen gyerekkora jó részét a BMTE-pálya közelében, a Gundel-villában töltötte, ahol nagyon jól érezte magát. Mi pedig hat-hét évig laktunk a kerületben, a Vadász fordulónál, életünk nagyon szép időszaka volt. Emlékszem, mennyire szeretett ott lakni.

- A névadásra eljön?

- Természetesen, ha meghívnak, de már az is megható, hogy gondoltak a férjemre, s így ápolják az emlékét.

- Ön Tihanyban vezeti a Bujtor Színházat. Tervezi, hogy összedolgozik a Klauzál Házzal?

- Ha szükség van az ötleteimre, szívesen.

Frenreisz Károly, a "kistestvér" is meghatódva reagált érdeklődésünkre:

- Nagyon jólesett a kerület gesztusa - mondta. - Mindig öröm, ha egy kulturális intézmény vagy annak valamelyik része felveszi a bátyám nevét, hiszen ezzel az tovább fennmarad.

- Jó testvérek voltak hárman?

- Igen, Zoli (Latinovits Zoltán - a szerk.) volt a rangidős, de szerette az öccseit, mi pedig felnéztünk rá. Amikor már kezdtünk felnőni, sokat vitorláztunk együtt a Balatonon.

- A kerületben is sokszor megfordultak?

- Gundel papának volt ott egy pincéje és egy háza. Sok időt töltöttünk itt gyerekként, de gyakran megnéztük később magát a házat is, amikor már nem éltek a szülők, nagyszülők. Szívesen gondolok vissza azokra a napokra, amiket a kerületben töltöttünk. Természetesen várom már a névadóünnepséget is.

Temesi László