Ugrás a tartalomra

Rossz hírek a Növény utcai új csomópontról

2013. augusztus 26. hétfő
Szabolcs Attila polgármester álláspontja. Megjelent a Városházi Híradó 2013. augusztus 22-i számában
Rossz hírek a Növény utcai új csomópontról

A fővárosi önkormányzat sem tulajdonba, sem kezelésbe nemhajlandó átvenni a Növény utcai új csomópont és a Nagytétényi utat összekötő, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által készített új utat, annak ellenére, hogy az engedély előtt ebben megállapodtak a felek.

Sajnos rossz tapasztalatunk van a fővárossal kapcsolatban,mivel a 6-os út Növény u. és Vilmos felüljáró közötti szakaszát is több minttíz éve nem veszi át. A kerület felajánlotta, hogy ideiglenesen, a megnyitás érdekében átveszi az utat, de erre a javaslatunkra nem érkezett válasz. Mégennél is rosszabb új fejlemény, hogy az út műszaki átadása is több mint egyhónapot csúszik.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője korábban így nyilatkozott: "2013. június 3-ánmegkezdődött, folyamatban van a forgalomba helyezési eljárás is. A szakhatósági eljárás átfutásának figyelembevételével a Növény utcai kapcsolat várhatóan 2013.augusztus 15-én nyílhat meg az utazóközönség előtt."

Ehhez képest megdöbbentett az alábbi levél, amelyetaugusztus 14-én kaptam:


"Tisztelt Polgármester Úr!

Az alábbiakban tájékoztatjuk Önt a Növény utcai csomópont jelenlegi helyzetéről.

Az M0-s déli szektor bővítésének részeként megvalósult akorábbi, többször halálos balesetek helyszínéül szolgáló Növény utcai szintbeli vasúti átjáró helyén egy két irányban használható külön szintű csomópont, amelyaz Összekötő úttal együtt közvetlen kapcsolatot biztosít Nagytétény, a BarossGábor-telep és a Rózsakert, valamint a 6 sz. főút között. Ezen kapcsolatkiépülésével az érintett területek és az M0-s déli szektor között is egyközvetlen, kerülőutak beiktatását mellőző kapcsolat jön létre. A kiépítés ezenfázisában még megmarad a Nagytétényi úti csomópont, a Növény utcafolytatásában, a Campona bevásárlóközpont irányában pedig a kétsávos vasúti aluljáró. Az előző megszüntetése, valamint az utóbbi kiszélesítése a jelenleg terveztetés alatt álló "Bp. (Kelenföld)-Százhalombatta vasútvonal rekonstrukciója" projekt során fog megvalósulni, amely befejezését követően a Növény utcai kapcsolatrendszer teljessé válik.

A forgalomba helyezési eljárás megkezdődött, annak időigényemiatt a forgalomba helyezés 2013. szeptember 30-ra várható.

Az Összekötő út-Nagytétényi út újonnan kialakított csomópontja műszakilag a végleges kiépítést veszi alapul, ezért valamennyi lehetséges irány és forgalomban részt vevő átjárását biztosító, de egyelőre kompromisszumos megoldás. Ezért felhívjuk a figyelmet a csomópontban érvénybenlévő sebességkorlátozásra (30 km/h), és nyomatékosan kérjük valamennyi, közlekedésben részt vevő különösen fokozott figyelmét az áthaladás során!

??dvözlettel:

Titkárság és Kommunikációs Iroda

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt."


A kerület lakossága eddig is példamutató türelemmel tűrte az útépítéssel járó dugókat, eltereléseket, zajt és felfordulást. Felháborít, hogya NIF ennyire érzéketlenül és hanyagul végzi a munkáját, és ezt előttük semfogom elhallgatni.


Szabolcs Attila

polgármester