Ugrás a tartalomra

Megnyitotta kapuit Nagytétény új könyvtára

2013. szeptember 19. csütörtök
Utcabál, koncert, kulturális programsorozat az új intézményekben és a városközpontban.
Megnyitotta kapuit Nagytétény új könyvtára

Új fiókkal bővült a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Budafok-Tétényben, az intézmény az egykori zsinagóga felújított épületében kapott helyet. Az átadáson részt vett Tarlós István főpolgármester, Németh Zoltán, a városrész parlamenti képviselője, Szabolcs Attila, a kerület polgármestere és Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója. Augusztus 30-án utcabállal, koncerttel, kulturális programokkal ünnepelték a nagytétényiek, hogy több mint egymilliárd forintból megújult a belváros.

Budapest azon városok közé tartozik, amelyek legrégebbi őrzői a könyveknek, a könyvtárak fontos szerepet töltenek be a főváros életében - mondta ünnepi beszédében Tarlós István főpolgármester, aki felidézte, hogy 110 éve kezdte meg működését az első nyilvános könyvtár. - Budapest Főváros Önkormányzata elkötelezett a kulturális értékek megőrzésében és gyarapításában. Nincs sok pénzünk, de átgondoltan, beosztva és lépésről lépésre haladva, reálisan, az értékekre figyelve, megteszünk mindent a város kulturális értékeinek, művelődési lehetőségeinek gazdagításáért. Ebben a munkában kiemelten fontos feladata van a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hálózatának és továbbra is támogatjuk a könyvállomány gyarapítását, a meglévő infrastruktúra fejlesztését - mondta a főpolgármester.
Nagytétény, az egykor mostoha sorsú városrész megújítására több mint egymilliárd forintot fordítottak az elmúlt években. Ebből egyebek mellett megújult és új funkciót kapott a Szellmann-ház, és számos közterületet - köztük a régi piacot - is felújították - mondta Szabolcs Attila. A XXII. kerület polgármestere a további tervekről szólva jelezte: most Budafokra koncentrálnak, támogatási forrást nyertek a szakorvosi rendelő felújítására, s pályáztak a fővárosnál piac átépítésére és a Városház tér megújítására.
Németh Zoltán, a városrész országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a helyi közösség régóta várt az új könyvtárra, amely a főváros idei legnagyobb könyvtárfejlesztése. Szavai szerint az akadálymentesített műemléki épület alapterülete a felújítás után háromszorosára bővült és hosszú nyitva tartással várja a látogatókat. Kitért arra is, hogy a nagytétényi beruházások munkahelyeket is teremtettek, és a Szellmann-ház is lehetőséget ad a helyi vállalkozások fellendítésére.
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója az önkormányzatokkal való együttműködést méltatta, és kiemelte: az elmúlt 10 évben a 49 könyvtárból álló hálózatban 11 új tagkönyvtár épült és 20 újult meg. Ezek az újítások a megváltozott olvasói igényeket szolgálják majd - tette hozzá a főigazgató.
A Budafok-Tény önkormányzata tulajdonában lévő egykori imaház épülete az 1969-es átépítést tükrözi, födém- és tetőszerkezetét, valamint a karzatot is átépítették. A mostani átalakítás során fontos szempont volt a még helyreállítható értékek megmentése, továbbá a mai kor elvárásainak megfelelő, mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető könyvtár kialakítása.