Ugrás a tartalomra

A mustgáz veszélyei!

2013. október 02. szerda
A mustgáz a pincékben összegyűlik, kiszorítja a levegőt, így teremtve oxigén-hiányos állapotot.
A mustgáz veszélyei!

Beköszöntött az ősz, ami a szüretek és a borkészítés időszaka. Ilyenkor gyakran találkozhatunk mustgáz okozta mérgezésekkel, pedig a tragédiák kis körültekintéssel elkerülhetők.

A mustgáz valójában szén-dioxid, ami színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb gáz. Gyakori a természetben, a levegő állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét, a járatokat.

A mustgáz a pincékben összegyűlik, kiszorítja a levegőt, így teremtve oxigén-hiányos állapotot. Azonban a szén-dioxidnak nem az az egyetlen hatása, hogy kiszorítja az oxigént a zárt helyiségből, és az oxigénhiány miatt áll be a halál, hanem bizonyos koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Hat a központi idegrendszerre, aminek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul emberek a pincékben.

Megelőzés

A legelterjedtebb és legegyszerűbb módja a mustgáz felfedésének a gyertyapróba: a pincét, térdmagasságban elöl tartott égő gyertyával kell megközelíteni, ha az elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. Érdemes továbbá a járatokat rendszeresen szellőztetni, ezzel elkerülhető, hogy nagy koncentrációban gyűljön fel a szén-dioxid. Érdemes lehet gázérzékelőt felszerelni, ami nem igényel túlzottan nagy anyagi ráfordítást.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. ͍gy a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni!

Amennyiben ilyen esetet észlel, hívja a 105-ös segélyhívó számot, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal kimenteni a pincékből!