Ugrás a tartalomra

A karibi tánczene követei Budafokon

2013. október 10. csütörtök
A Paso a sodró, lendületes tánczene mellett a szövegekkel fontos közösségi értékeket is közvetít
A karibi tánczene követei Budafokon

A Pannonia Allstars Ska Orchestra (Paso) már eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált. Eközben párhuzamosan külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert. Az együttes énekesét a borfesztiválon kérdeztük arról, mi a siker titka.

- Vannak magyar és angol számaink, így szélesebb közönséghez eljuthat a zenénk. Nagy hatással van az emberekre a karibi stílus, ami ösztönösen megmozgat mindenkit - válaszolta KRSA. Legendásan energikus élő koncertjeivel a tizenegy tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget fesztivál Nagyszínpadára, és vált minden jelentős hazai zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvenccé, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik.

- Hogy telt a 2013-as nyár?

- Nagyon sok helyen léptünk fel Horvátországban, Németországban, Ausztriában, Angliában és az összes fontos magyar fesztiválon ott voltunk. A legemlékezetesebb fellépésünk mégis a tízedik születésnapi koncertünk volt a Belvárosi Fesztiválon.

- Tizenegyen vagytok az együttesben. Hogy tudnak titeket megfizetni, és hogy tudtok megélni a bevételekből?

- Hát igen, inkább a két-három fős csapatok a jellemzőbbek, így mi versenyhátrányból indulunk, de ütős zenét játszunk és bízunk a közönségünkben. Az utazási költségeink sokkal magasabbak, mint másoknak, és a gázsin is osztoznunk kell.

- A sodró zene mellett a szövegre is érdemes figyelnünk, hiszen a Paso gyakran fogalmaz meg direkt, vagy burkolt módon társadalomkritikus üzeneteket. A számok szövegeivel tanítani akarjátok a fiatalokat?

- A zenénk nemcsak a fiatal generációnak szól, de nyilván őket még lehet formálni és a gondolkodásukat jó irányba fordítani.Ezért próbálunk meg olyan értékeket közvetíteni, mint az egymás iránti tisztelet, az egyenlőség, a diszkrimináció elítélése.

- Hogyan tetszett a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, mivel készültetek?

- Kellemes hangulatú, barátságos és könnyed fesztivál volt, nagyon tetszett mindenkinek. A budafoki fellépésünkre két énekessel bővült a zenekar Szűcs Krisztián és Szélinger Anna személyében. A zenekar által feldolgozott, mások által írt dalokat hoztunk, például: az LGT, az Illés, Cseh Tamás, Amy Winehouse és Rihanna számait. A közel kétórás koncertnek hatalmas sikere volt, a közönség tombolt, énekelt és táncolt az Oroszlános udvarban.

(Viszkocsil Dóra)