Ugrás a tartalomra

Több száz milliós támogatást nyert a piac

2013. október 10. csütörtök
A Fővárosi Közgyűlés 2013. szeptember 26-i ülésén 364,5 millió forintos támogatásban részesítette az új budafoki piac megépítését
Több száz milliós támogatást nyert a piac

A piacok az ókor óta a települések fontos, központi helyszínei, a mindennapi élet részei. A budafoki piac népszerűségét pedig még a 90-es évek legkedveltebb magyar sorozata, a Szomszédok is öregbítette. Ez a piac azonban mára megérett a felújításra. Budafok-Tétény önkormányzata hamarosan megkezdi az építkezést, amelyhez sikeres Tér-Köz pályázattal támogatást is kapnak a fővárostól. A legutóbbi közgyűlésen több mint 364 millió forint hozzájárulást szavazott meg nekik a Fővárosi Közgyűlés. A teleregény nyomán elnevezett Budafoki Szomszédok Piaca a tervek szerint 2014 végén már fogadhatja is vásárlóit.

A piac a Játék és a Mária Terézia utca között áll jelenleg. Ha elkészül a beruházás, az árusoknak nem kell messzire költözködniük, a Játék utca szemközti oldalán áll majd az új vásárhely.
Az építészeti terveket a kereskedők, a kerületi civil és egyházi szervezetek javaslatai, valamint a lakosság észrevételei alapján készítették el. Az új agóra fedett lesz, így a jövőben esős időben is nyugodtan vásárolhat a közönség, de nem építenek akkorát, mint például a Fehérvári úti csarnok. Több bejáratot terveztek, hogy a kereskedők a nyitvatartási időn túl is kényelmesen feltölthessék áruikkal üzleteiket, standjaikat.

- Megérett az idő a fejlesztésre, hiszen jelenleg a kerületé Budapest egyik legelavultabb piaca. Szinte mindennapi küzdelemmé vált, hogy a közegészségügyi hatóságok megengedjék a működtetést. Úgy tervezzük, hogy az új helyiségeket a bérlők alakítják majd ki maguknak funkcióik és a hatályos előírások szerint - mondta Szabolcs Attila polgármester.

Szabolcs Attila kiemelte, mindenképpen földszintes teret alakítanak ki, mert tapasztalataik szerint az emeletre sem az eladó, sem a vevő nem megy fel szívesen, így attól félnek, hogy kihasználatlan lenne az építmény. Budafok jelmondata "Kisváros a nagyvárosban", ezért piacuk is kisvárosias lesz, ám a mai kornak megfelelő feltételekkel. Lesz hentes, zöldséges, pék, virágos és reggelizőhely is. Nagy szerepet kapnak az őstermelők, és az új közösségi téren vendéglátóhelyek is létesülnek majd.

- A kereskedőknek, őstermelőknek és a vásárlóknak fontos információ, hogy az építkezés ideje alatt folyamatosan nyitva tart majd a jelenlegi helyen a piac - nyilatkozta lapunknak Németh Zoltán országgyűlési képviselő, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a Fővárosi Közgyűlésben igent mondott a többség a több száz milliós támogatásra. A képviselő úgy látja, hogy a nagytétényi városmag felújításával, az új piac megépülésével és a budafoki városközpont fejlesztésével évtizedes lemaradást sikerül behozni néhány év alatt.

VH-összeállítás