Ugrás a tartalomra

Csatlakozzanak a székelyek meneteléséhez!

2013. október 16. szerda
Csaknem száz magyarországi település, illetve fővárosi kerület polgármesterének írt levelet Szabolcs Attila, Budafok-Tétény fidesz-KDNP-s polgármestere, hogy csatlakozzanak a székelyek október végi nagy meneteléséhez.
Csatlakozzanak a székelyek meneteléséhez!

A polgármester elsőként azokat a városvezetőket szólította meg, akik már kitűzték azokat a székely zászlókat, amelyeket a budafok-tétényi önkormányzat adott át nekik. Szabolcs Attila hétfőn az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy idén februárban szolidaritásuk és összetartozásuk jeléül elsőként tűzték ki a székely zászlót az önkormányzat homlokzatára.

A székelyek október 27-ei nagy menetelését a Székely Nemzeti Tanács szervezi, ekkor a magyar többségű székelyföldi települések egy részét élőlánccal kötnék össze. A magyarországi településvezetők ehhez a kezdeményezéshez csatlakoznának.

Szabolcs Attila elmondta, hogy az erdélyi Maksa településen kapcsolódnának a négy kilométer hosszúságúra tervezett élőlánchoz. Emlékeztetett arra, hogy ennek a településnek a polgármesterét állították bíróság elé, mert a román mellett magyar nyelven is kiírta a település önkormányzatának épületére, hogy községháza. Szabolcs Attila a csatlakozást egyebek mellett azzal indokolta, hogy Erdély színtiszta magyarok lakta településein atrocitások érik a helyi vezetőket, mert a román mellé kitűzték a székely zászlót is. A politikus nyugtalanítónak nevezte azt aromán szándékotis, hogy három magyar többségű megye átalakításával a tömbmagyarság jogi értelemben szétessen.

A 22. kerületi polgármester szerint a székely zászlók magyarországi kitűzése áttörést hozott, hiszen mostanra sok helyen csitult a hisztéria, sőt a román miniszterelnök sem tartotta lehetetlennek a zászlók kitűzését más lobogók mellett. Az erdélyi utazást a Budafok-Tétény önkormányzata szervezi

és finanszírozza, a szállást és az ellátást pedig Maksa önkormányzata biztosítja. A települések és kerületek polgármestereinek jelentkezését asengelf@bp22.hucímre várják péntekig.


Rengetegen jelentkeztek

Már 150 ezernél is többenjelezték, hogy részt vesznek a Székelyek nagy menetelésén. Szőcs Endre, a kezdeményezést támogató Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke a Lánchíd Rádiónak elmondta: az október 27-ei megmozdulással a céljuk, hogy megmutassák:Székelyföld egységes és oszthatatlan.

A Székely Nemzeti Tanács arra kéri a világ magyar közösségeit, hogy szervezzenek tüntetéseketoktóber 27-éna székelyek nagy menetelése alkalmából. Izsák Balázs, a szervezet elnöke szeptember 12-ei közleményében kifejtette, hogy idén márciusban,a székely szabadság napján sikeres tüntetések zajlottakazEurópai Unió és Észak-Amerika nagyvárosaiban.Ismét felkérte a nagyvilág magyar közösségeit, hogy október 27-én, a székelyek nagy menetelésével egy időben szervezzenek tiltakozásokat Románia külképviseletei előtt.