Ugrás a tartalomra

Ötvenhat diákszemmel

2013. október 31. csütörtök
Ünnepi műsorral, koszorúzással vagy éppen előadással idézték fel 1956-ot diákjaink
Ötvenhat diákszemmel

A Városház téren található "™56-os emlékműnél emlékeztek a kerületiek, ahol a Kempelen Farkas Gimnázium 10/a osztályának 34 tanulója adott elő egy húszperces műsort, melyet Asboltné Czapári Beáta magyartanár tanított be a diákoknak. A dramatikus játékban korabeli jelmezekben és rengeteg zászlóval jelentek meg a diákok. Az eljátszott történetben a pap éppen misét tartott, amikor a forradalmár fiatalok megzavartak az imádságot. A pap nyugalomra intette őket, ami csak addig tartott, amíg a templomba betörő ?VH-sok el nem hurcolták az egyik fiatalt. Ekkor indultak el a különböző jelenetek, képek a forradalom és szabadságharc eseményeiről. A tananyagban szereplő verseket fűzte csokorba a felkészítő tanár. Különleges elemként jelent meg a műsorban a diákok élő zenéje és tánca. A koreográfiát az iskola volt diákja, Zoltán Tímea tanította meg a szereplőknek.

A hathetes próba után a tornateremben felállított színpadon a gimnázium összes diákja előtt debütált a darab.

A Budai Nagy Antal Gimnáziumban már hagyomány, hogy minden második évben nagyszabású ünnepséggel emlékeznek a diákok az "™56-os forradalom eseményeire. Ilyenkor az iskola összes tanulója megjelenik a Klauzál Házban, és az arra kijelölt osztályok műsorral készülnek. Idén azonban osztályaikkal emlékeztek a diákok. Voltak, akik "™56-os emlékhelyet kerestek fel, és rövid megemlékezés, koszorúzás után hajtottak fejet a hősök előtt.

Hét osztály számára egy mozitermet bérelt ki az iskola a Camponában, ahol a Szamárköhögés című filmet tekinthették meg a tanulók. A film megnézése után az osztályfőnöki, valamint a történelemórán beszélték meg a látottakat. Voltak olyan osztályok is, amelyek műsorral készültek és azt adták elő társaiknak.

A Soós István Borászati Szakközép- és Szakiskola október 22-én 13 órakor az intézmény tornatermében ünnepelt. A szervezés fő részét a 11/a osztály vállalta magára Benkő Zsuzsa tanárnő vezetésével. A műsorban főként a közismert "™56-os jelképeket szerették volna bemutatni a diákok, mint például a lyukas zászlót, a barikádot vagy éppen a szovjet tankokat. A műsor fő attrakciója egy fából készített orosz tank volt (2?—3 m), melyet egy 11/a osztályos tanuló alkotott meg társaival. A megemlékezés alatt egy dal is felcsendült és két szavalat is elhangzott, majd Kasztel Oszkár adott elő egy általa megzenésített szöveget. A műsort a Beatrice Corvin köz című száma zárta.

A Gádor általános iskolában régi hagyomány, hogy a 8. osztályos diákok műsorral készülnek, amit a tornateremben előadnak a többieknek. Idén Szabados Mónika és Puskás Zoltán osztálya lépett színpadra. A történet arról szólt, hogy egy Amerikába kitelepült családhoz Magyarországról érkezik egy régi ismerős, és felelevenítik az "™56-os eseményeket. Miközben a családban élő gyerekek a szüleiket kérdezik, a háttérben fel-felvillannak azok a képek, amikről a felnőttek beszélnek. A 25 diák korhű kosztümökben, nagy átéléssel adta elő a megtanult dialógusokat.

(V. D.)