Ugrás a tartalomra

Megújítják a városképet Budafokon

2013. október 31. csütörtök
Lebontották a Kossuth Lajos utcai szellemházat, felújították a Tóth József utcai lépcsőt, elkezdték az új piac területének rendezését a Játék utcában
Megújítják a városképet Budafokon

A kerületiek jobb esetben elfordították a fejüket, ha gyalog, autóbusszal vagy gépkocsival elhaladtak a Kossuth Lajos és a Tóth József utca sarkán éktelenkedő, romos épület előtt, de sokan másképp is kifejezték értetlenségüket a városképet csúfító sarokház láttán. A Kossuth Lajos utca 96. szám alatti, vakolat nélküli, lerobbant, összefirkált, évek óta hajléktalanok és szipusok tanyájaként ismert épületet nem véletlenül hívták szellemháznak a helyiek.

A ház azért vált egyre elhanyagoltabbá, mert az értékesítésén nem tudtak megegyezni a tulajdonosok, használni pedig annak ellenére sem akarták, hogy a tetőterét felújították. Szabolcs Attila polgármester közbenjárásával végül az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia az ingatlant. A múlt héten el is kezdték a szellemház bontását. Az épület környékét kordonnal vették körül, és a buszmegállót is harminc méterrel hátrább helyezték. Az ingatlan eredetileg lakóházként és fonalraktárként funkcionált. Az eredeti tulajdonos 1956 után elhagyta az országot, azóta állt üresen az épület. A kilencvenes évek elején a család elkezdte felújítani a házat, ekkor történt a tetőtér-ráépítés, de ismeretlen okok miatt az építkezés félbemaradt. Mára már az épületet teljesen elbontották, elvégezték a törmelék elszállítását és a tömedékelést is. Az önkormányzat jelenleg nem kívánja hasznosítani a területet, inkább a kerület zöldterületeit növelik, az épület helyén park lesz. Az önkormányzatnak anyagi előnye is származott az ingatlan megvételéből, mert egy kötelező telekszabályozást úgy lehetett végrehajtani, hogy nem kellett kártalanítani a tulajdonost. Megújult a Tóth József utca másik oldala is, itt felújították a Hangya-telep felé vezető lépcsősort, ahová új díszlámpák is kerültek, hogy este megkönnyítsék a gyalogos közlekedést.

A Kossuth Lajos utcai bontással párhuzamosan a Játék utcában megkezdték az új piac építési területének kialakítását. Október 16-án az úgynevezett finombontás zajlott, október 17-én pedig gépekkel bontottak a Játék utca 12. sz. alatt. Az önkormányzat korszerű, de a XXII. kerület hagyományaihoz illeszkedő piaccsarnokot épít a Játék utca szemközti oldalán. A bérleti díjak nem lesznek magasabbak, hogy se az eladók, se a vásárlók ne pártoljanak el. A budafoki Szomszédok piaca 2014 végére készül el, az építkezéshez Németh Zoltán parlamenti képviselő aktív közreműködésével sikeresen pályáztunk a fővárosi Tér-Köz alapnál. A főváros legutóbbi közgyűlésén több mint 364 millió forint hozzájárulást szavaztak meg a beruházásra.