Ugrás a tartalomra

Szenvedélyükké vált a sport

2013. november 14. csütörtök
Idén Lesti Diána ?gnes atléta, Csere Gáspár hosszútávfutó és Varga Buda kajakozó részesült Pokorny Endre sportösztöndíjban a kerületi önkormányzattól
Szenvedélyükké vált a sport

A hagyományokhoz híven az idén is három kiváló sportoló nyerte el a kerületi ömkormányzat Vitéz Pokorny Endre sportösztöndíját, amellyel minden évben olyan fiatalokat támogatnak, akik egy adott sportág valamely korcsoportjában az ország legjobbjai között szerepelnek. Az ösztöndíj elnyerésének esélyét a nemzetközi szereplés és a kiemelkedő tanulmányi eredmény is növeli, de odaítéléséről alapvetően - a rászorultságot is figyelembe véve - az elért sikerek, a tehetség és a fejlődési potenciál alapján dönt a képviselő-testület. Az idén ősszel Csere Gáspár hosszútávfutó, Lesti Diana ?gnes atléta és Varga Buda kajakozó részesült a Vitéz Pokorny Endre sportösztöndíjban.


Az utcai hosszútávfutó

Csere Gáspár sportkedvelő családba született, és ezzel megpecsételődött a sorsa. Kevés kerületi lakos nem ismeri a Csere nevet, hiszen a család tagjai nélkül évekig elképzelhetetlen volt a kerületi Futafok. - Apukám futása nagyon inspiráló volt, ezért testvéreimmel együtt követtük őt. A futás mellett egyéb rokonsportágakban is kipróbáltam magam, a túrázás és a sísportok pedig továbbra is családi hagyomány maradt. Egyre inkább megszerettem a futást, így végül tízévesen, nővéremet követve leigazoltam a BEAC-ba, ahol versenyszerű távfutásba kezdtem. Nagyon hamar jöttek az eredmények: gyermek és serdülő futóként szinte minden Budapest Bajnokságot megnyertem - mesélte gyermekkoráról Gáspár, majd hozzátette, hogy egy-két évig a duatlon volt a fő profilja, bár a hosszútávfutás és a sífutás akkor is nagy szerepet játszottak életében.

Végül döntenie kellett. A hosszútávfutás, azon belül is az utcai, maratoni műfaj mellett tette le a voksát, és Szabó Imre edzőnél maradt a BEAC-ban.

Az atlétától megtudtuk, hogy ez azért speciális versenyszám, mert itt nem csak bajnoki helyezésekben lehet figyelemre méltó eredményt elérni, hanem egy színvonalas időeredmény (pl. olimpiai szint megfutása) is nagy sikernek számít. ? is inkább az idővel versenyzik, mint a társaival, hiszen minél gyorsabban szeretne futni.

Elmondta, hogy idén jelenlegi versenyszámában, a félmaratonon (21,1 km) 1 óra 6 perccel egyéni csúcsot ért el, amelyet jövőre tovább kíván javítani. Emellett, ha felkészülése jól alakul, négy éve dédelgetett álmát is megvalósítja, és a klasszikus maratoni távon (42,2 km) is rajthoz áll. Úgy érzi, ez lesz majd a versenyszáma, ezért nagyon fontos mérföldkőnek tekinti.

A sportoló eredményei közül kiemelte, hogy 2010-ben három különböző sportágban (duatlon, atlétika, sífutás) is junior országos bajnok lett, és 2011 óta háromszor is sikerült megnyernie a Félmaratoni Országos Bajnokságot az U23-as kategóriában.

Az október végi Mezeifutó Magyar Liga első állomásán a felnőttek között 5. helyezést ért el. Mint mondta, november végén a Mezeifutó Országos Bajnokságon a felnőttek 9 km-es távján fog rajthoz állni, és ott is az első hat hely valamelyikére pályázik, a Félmaratoni Egyetemi Bajnokságon viszont az első hely a cél.

A fiatal atléta számára a sport mellett a tanulás és a munka is fontos. Mivel a sportvezetés és a sporttudomány érdekli, ezért az ELTE-n szerzett alapszakos diplomával a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar sportmenedzseri szakára jelentkezett, ahol jelenleg mesterszakos hallgató.

A tizenöt éves ranglistavezető

Lesti Diána ?gnes 300 méteres síkfutásban és távolugrásban nemcsak korosztályában, de a két évvel idősebbek között is ranglistavezető. A kétszeres országos diákolimpiai bajnok fiatal kora ellenére már öt magyar bajnoki címet is magáénak tudhat, az idei év eredményei közül azonban a Hollandiában megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon elért 14. helyezésére a legbüszkébb.

Beszélgetésünkkor elmondta, hogy öt éve atletizál a BMTE-ben, és edzője, Bartha Attila készíti fel a versenyekre. Jelenleg a fedett pályás szezonra készül, ahol távolugrásban új egyéni csúccsal szeretné nyitni a szezont.

- Az U16 és az U18 válogatottnak is a tagja vagyok, így egyre több nemzetközi versenyen vehetek részt. Jövőre szeretnék kijutni Kínába, az ifjúsági olimpiai játékokra, 2015-ben pedig az ifjúsági világbajnokságon való részvétel a célom - avatta be lapunkat terveibe a tizenöt éves atléta, aki a futás és ugrás mellett a József Attila Gimnázium tanulója.

Diána időbeosztása rendkívül szoros, hiszen iskola után azonnal edzésre siet, mégsem érzi megterhelőnek a mindennapokat, mert mint mondta, nagyon szereti ezt a sportágat. Elárulta: jövőjét is sportolóként képzeli el, vágya, hogy minél több világversenyen részt vehessen, és legalább egyszer az olimpián is képviselhesse Magyarországot.

- Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a tavalyi év után az idén is megkaptam az ösztöndíjat, és ez nagyon jó lehetőség számomra. Segíti a felkészülésemet, biztosítja az anyagi hátteret ahhoz, hogy eljussak az ifjúsági olimpia válogatóversenyeire, lehetővé teszi, hogy több önköltséges hazai és külföldi versenyen vehessek részt. Ez nagyon előnyös, hiszen azokon rengeteg tapasztalatot gyűjthetek - sorolta fel az atléta a támogatás előnyeit, majd hozzátette, annak is örül, hogy a kapott összegből rendszeresen megvásárolhatja magának a szükséges vitaminokat és a profi felszerelést is.


Buda boldogabb vizekre evez

A téli időszakban kőkemény felkészítő, alapozó edzések, tavasszal hosszú evezések várnak Varga Budára, akinek májustól augusztusig tart a versenyszezon. A Lágymányosi Spari színeiben versenyző kajakozó Pál Zoltán edző irányításával hetente tizenhárom alkalommal az Angyalföldi Vízi sport Egyesületben edz - többek között olyan versenytársakkal, mint a londoni olimpikon Dudás Miklós.

- A BOMBA Avse nagyszerű felnőttcsapatával készülök a felnőttek versenyére, viszont az U23-as korosztályban a Lágymányosi Spari színeiben fogok indulni. Sokat köszönhetek sparis edzőimnek, Zentai Andreának, Barócsi Andreának, Végh Attilának és Guj Attilának, de Pál Zoltánnak is, akivel most nagyszerű közös munka elé nézünk - adott magyarázatot a két egyesületben való részvételre Varga Buda, majd hozzátette, hogy minden évben elindul két-három felnőtt Európa- és világbajnoki válogatóversenyen, valamint az U23-as és a Felnőtt Magyar Bajnokságon is. Kérésünkre elmesélte, hogy több versenyeredményének is nagyon örül: magyar bajnoki címeinek, felnőtt dobogós helyezéseinek, de főként a felnőtt válogatón K-1-esben nyújtott teljesítményének, ahol már a döntőbe jutáshoz is olimpikonokat és felnőtt világbajnokokat kellett megelőznie.

- A felnőttválogatókon elért döntőimre vagyok a legbüszkébb, mert a döntőben szereplő kilenc ember tényleg Magyarország legjobb kajakosainak mondható, és én többször is közéjük tartozhattam - tette hozzá a sportoló.

A fiatal evezős második éve állami ösztöndíjas hallgató a Budapesti Corvinus Egyetem környezetgazdálkodási agrármérnöki szakán. Azt tervezi, hogy a vidékfejlesztés területén alkot majd maradandót, de először a sportágában szeretne kiteljesedni. Elárulta, hogy számára a felnőtt világversenyeken való részvétel, az ott elért értékes, esetleg dobogós helyezések a cél. Az idén versenyzett a Kazanban megrendezett Universiadén (egyetemisták és főiskolások olimpiája), ahol egy 9. és egy pontszerző 5. helyet szerzett, és ez - mint mondta - elég motivációt ad neki a folytatáshoz.

Buda az ösztöndíj jótékony hatásáról is szólt néhány szót: - A családom mindig erején felül támogatott engem, ezért is örülök, hogy ebben az évben el tudom magam látni a sporthoz szükséges dolgokkal. Szabadidőmben én is igyekeztem némi pénzt keresni, de eddig nem sikerült a külföldi edzőtáborokat kifizetni vagy félmillió forintért egy saját, professzionális hajót venni.

T. A.