Ugrás a tartalomra

Emberség és képmutatás

2013. november 14. csütörtök
ÁLLÁSPONT - Zugmann Péter alpolgármester
Emberség  és képmutatás

A kormány 2013-ban csaknem 8 milliárd forintot fordít a hajléktalanellátásra, de több száz millió forinttal támogatja a már korábban elindított programokat is. Naponta csaknem 4100 adag ételt osztanak ki, több ezren kapnak rendszeres egészségügyi ellátást, gyógyszertámogatást, kötszerellátást, fertőtlenítő fürdetést, takarót és téli ruházatot. A fagyásos sérülések megelőzése és a kihűlések elkerülése érdekében a kormány még augusztusban kilenc új autót bocsátott a hajléktalanok utcai ellátását segítő szervezetek rendelkezésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közeljövőben további kilenc autó beszerzését támogatja. Demszky Gábor főpolgármestersége alatt, 2006-2010 között évente 33 hajléktalan halt meg kihűlés következtében. 2012-re sikerült a tragédiák számát egyre mérsékelni.

Kiutat kínálnak a hajléktalanságból a Lélek programok, amelyek során a résztvevők életvezetési tanácsokat, foglalkoztatást kapnak és segítik a társadalmi beilleszkedésüket. A programok - amelyeket a kormány mintegy 300 millió forinttal támogatott - a VIII., IX. és a X. kerületben valósulnak meg. Idén ősztől a program folytatódik, amihez az Emberi Erőforrások Minisztériuma a VIII. és a IX. kerületben további 5-5 millió forinttal járul hozzá.

A Fűtött utca program keretében Budapesten négy helyszínen alakított ki a fővárosi önkormányzat a Belügyminisztériummal közösen szállást hajléktalan emberek számára. A támogatásnak köszönhetően összesen 555 állandó és 86 időszakos, a téli időszakban működtetett éjjeli menedékhely-férőhely és 296 nappalimelegedő-férőhely jött létre.

A fővárosi állandó éjjelimenedékhely-férőhelyek száma 34 százalékkal, az időszakos férőhelyek aránya pedig közel 16 százalékkal bővül. Ilyen mértékű fejlesztésre a fővárosban még nem volt példa!

Kerületünk szerződött a Máltai Szeretetszolgálattal az utcai szociális munka ellátására. Az Ökumenikus Szeretetszolgálat új székháza a kerületben fog megnyílni. Az önkormányzat családok átmeneti otthonát tart fenn a hajléktalanság megelőzésére, és egy civil szervezeten keresztül krízisotthont működtet. Ezt a célt szolgálja a lakbérelmaradás felhalmozódásának megakadályozását célzó prevenciós programunk is.

Ehhez képest az ellenzék azzal vádaskodik, hogy a Fidesz "üldözi" a hajléktalanokat, "kriminalizálja a szegénységet". Miért is? Azért, mert a társadalmi gondoskodásért cserébe a fővárosi és a kerületi önkormányzat elvár valamit: azt, hogy a hajléktalanok ne akadályozzák a kiemelt közterületek rendeltetésszerű használatát. A gyalogosok sem járkálhatnak akárhol, azt is előírják nekik, hol és mikor mehetnek át az úttesten, mégsem mondta még senki, hogy a KRESZ "kriminalizálja a gyaloglást". A kerületi önkormányzat döntött arról, hogy az óvodák, iskolák, templomok körzetében és a budafoki belvárosban nem lehet életvitelszerűen az utcán élni.