Ugrás a tartalomra

Elhunyt Priska József Tamás

2013. november 27. szerda
Budafok-Tétény díszpolgára, az 1956-os szabadságharc hőse
Elhunyt Priska József Tamás

Priska József Tamás 20 éves volt az 1956-os forradalom kitörésekor, szakmája szerint hőszigetelő munkás. Részt vett a Köztársaság téri pártház ostromában és a Royal Szálló védelmében. Csoportja, a Wesselényi-csoport a belvárosi körzetben a legtovább kitartók között volt. A csoport négy tagját 1958-ban kivégezték, Priska József Tamás 12 évet kapott. A börtönben bontakozott ki költői tehetsége. Cigarettapapírra írta verseit, mert azokat könnyű volt elrejteni.

Priska József Tamás egész életében a forradalom szellemét és emlékét igyekezett ébren tartani, ebben látta küldetését. Aktívan részt vett a kerületi közéletben. 2007-ben az önkormányzat díszpolgárrá választotta. Beszédében arról szólt, hogy ezt a kitüntetést ki mindenkinek a nevében veszi át: megemlékezett a hadifoglyokról, a málenkij robotra hurcoltakról, arról a nyolcezer lányról és asszonyról, akit a Felvidéken hurcoltak bányamunkára. Szólt Erzsi néniről, akiből háborús bűnöst kreáltak, mert a budafoki Volksbund dalárdájában énekelt, a kitelepített svábokról, a Hortobágyra telepítettekről, az Andrássy út 60-ban, Kistarcsán, Tökölön és Recsken raboskodókról, a keresztény hitük miatt elítéltekről, azokról, akiket Rákosi gyalázásáért 10-15 évekre ítéltek, és akiket 56-os kiszabadulásuk után Kádár egytől egyig visszavitetett a börtönbe.

Priska József Tamás 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át, bár az átadó Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel nem volt hajlandó kezet fogni.