Ugrás a tartalomra

Nekünk szimbólum a Szelmann-ház!

2013. november 28. csütörtök
Nekünk szimbólum a Szelmann-ház!

A címbeli idézet Lászlóné Varga Évától, a Nagytétényi Polgári Kör elnökétől való, aki az egyesületről és az ahhoz ezer szállal kapcsolódó épület múltjáról, jelenéről és jövőjéről mesélt lapunknak.

Egy emberöltő telt el úgy, hogy Nagytétény kimaradt a fejlesztésekből. A majd hetvenéves rossz álmot 2010 után törte meg az önkormányzat. A "falumag" közterületei és kulturális intézményei megújultak, több mint egymilliárd forintból szépült meg a városrész. Most a helyieken a sor, hogy élettel töltsék meg, ami végre az övék. Riportsorozatunkban végigjárjuk az új közösségi tereket. A Szelmann-házzal folytatjuk.

Az épületfelújítás és -bővítés két éve alatt a Nagytétényi Polgári Kör nem gyengült, hanem erősödött. Az a civil szervezet erős, amelyiknek fontos elvégzendő dolgai vannak - emelte ki Lászlóné Varga Éva, a civil szervezet elnöke. Munkából eddig sem volt hiány. A Nagytétényi Polgári Kör a kezdetektől feladatának tekintette, hogy a civilekért a civilekkel együtt tevékenykedjen. Abból a célból alakultak meg 22 éve, hogy visszaszerezzék Szelmann Ignác vendéglős kocsmáját, amely már a századelőn közösségi színtér volt, színpadán különféle műkedvelő előadásokat tartottak a helybeliek.

A pezsgő közösségi élet és a ház működése 1950-ben - a nagyközség fővároshoz csatolásával egy időben - egyik napról a másikra megszűnt. Bútorraktár volt az épületben, mielőtt a civilek 1991-ben újra birtokba vehették - nagyon rossz állapotban. Egy év múlva azonban már ott tartották az első polgári bált, és azóta is folyamatosan dolgoznak a ház alakításán, szépítésén. Helyreállították a színpadot, hatalmas esőálló udvari bádogépületet emeltek, raktárt, öltözőt építettek összeszedett maradék anyagokból. A Nagytétényi Polgári Kör megalakulásának huszadik évfordulójára használhatóvá tették az addig sittel eltömített borospincét is.

Lászlóné Varga Éva köszönettel szólt arról, hogy a mostani felújítás során a régi bádogbódé helyett télikertnek elnevezett kiállítóterem épült az udvaron a kerületi önkormányzat támogatásából, mivel erre nem terjedt ki az európai uniós projekt költségvetése. Tavaszra - többek között - kemenceépítést terveznek az udvaron, ahol a helyi lakosok megsüthetik az otthon előkészített kalácsot, cipót.

Addig nemcsak a pezsgősüvegeket gyűjtik a kemence szigeteléséhez, hanem az itt élők igényeit, javaslatait is.

Kántor Klaudia