Ugrás a tartalomra

Cziffra György regényes élete

2013. november 28. csütörtök
Cziffra György regényes élete

A nagytétényi városközpontban a lebontott mozi helyére épített új kulturális központot önkormányzatunk Ciffra Györgyről nevezte el.

Januárban lesz húsz éve, hogy elhunyt Cziffra György, a világhírű zongoravirtuóz, világszerte az egyik legismertebb magyar előadóművész. Regényes életében tükröződnek a XX. századi Magyarország sorsfordulói és a minden akadályt legyőző tehetség megpróbáltatásai.

Cziffra György (Budapest, 1921. november 5.-Párizs, 1994. január 17.) csodagyerekként indult az angyalföldi barakklakásból, cigányzenész család sarjaként. Édesapja - aki hegedűn és cimbalmon is játszott - tanította zongorázni. Ötévesen egy vándorcirkusz alkalmazta, mert csodálatosan improvizált a nézők által megadott dallamokra.

Dohnányi Ernő vette fel 8 éves korában a Zeneakadémiára, megszegve az intézmény életkorra és előképzettségre vonatkozó szabályait. Tizenhárom éves korára már sikeres koncertkörutakat tett mind Magyarországon, mind Skandináviában és a Benelux-államokban. Mégis, családja megélhetése érdekében inkább éjszakai lokálokban játszott.

1942-ben behívták katonának. Kétszer is szovjet fogságba került. Leszerelése után ismét a pesti éjszakában játszott, a pesti művész- és sportolóvilág lokálról lokálra követte. 1950-ben disszidálni próbált, de az ?VH elfogta, és fizikai bántalmazások után a recski kényszermunkatáborban kőtömböket hordattak az érzékeny kezű művésszel.

1953-ban szabadult. Csuklószorítót kellett hordania, hogy kezének ízületei gyorsabban rendbe jöjjenek. Ettől később sem vált meg. Ezekben az években a budafoki Bálvány utcában lakott. Elképesztő kitartással gyakorolt, újra játszott nemcsak az éjszakában, de koncerteken is, amelyekre tódult a közönség. 1956. október elején, Budapesten Liszt Ferenc Rákóczi-indulóját közel tízszer játszotta ráadásként, míg végül a rendőrség ürítette ki a hangversenytermet. ͍gy érkezett el 1956. október 22., amikor Bartók II. zongoraversenyét játszotta. A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva - írta később. A nyugati határ átmeneti megnyitását kihasználva feleségével és fiával elhagyta az országot. Tíz nap múlva már Bécsben hangversenyezett, ahol szólóestje óriási lelkesedést váltott ki.

Később Párizsban, Londonban és New Yorkban adott koncerteket. ?“riási sikerrel szerepelt a világ nagy koncerttermeiben és fesztiváljain, hamarosan világhírűvé vált. Rövidesen meghívták Franciaországba, ami második hazája lett, felvette a francia állampolgárságot is.

1973-ban Senlis-ben megvett és felújított egy XII. századi kápolnát, amely a fiatal művésztehetségek megsegítésére létrehozott alapítványa székhelye lett.

1993-ban megkapta a francia Becsületrend tiszti fokozatát, Magyarországon a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

Amikor fejet hajtunk Cziffra György emléke előtt, nem feledkezhetünk meg arról a kötelezettségről, amit sorsa ránk rótt: mindent meg kell tennünk azért, hogy a tehetséges gyerekek megtalálják a kiteljesedéshez vezető utat, ne kelljen embertelen akadályokkal megküzdeniük. A kerületi önkormányzat ezért támogatja az iskoláinkat minden lehetséges módon, például az idén is nagy sikerrel megrendezett SULI-VÁR rendezvénnyel, amely segít a szülőknek megtalálni a legmegfelelőbb oktatást iskoláskorba lépő gyermeküknek.