Ugrás a tartalomra

Keresztelő a Cziffra-házban

2013. november 28. csütörtök
Keresztelő a Cziffra-házban

A névadás kellemes feladat volt, mivel azon szerencsés kerületek közé tartozunk, ahol számos olyan emblematikus személy élt és él jelenleg is, akik közül bőven lehetett válogatni - hangsúlyozta a Cziffra-ház névadó ünnepségén, köszöntőbeszédében Szabolcs Attila. A polgármesteren kívül jelen volt Andrássy László, Cziffra György unokaöccse, Németh Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Zugmann Péter és Karsay Ferenc alpolgármesterek is.

A Cziffra-ház névadó ünnepségének elején Karsay Ferenc elevenítette fel a városrész múltját, majd arra hívta fel a figyelmet: a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ elindulásával új időszámítás kezdődik Nagytétény kulturális és közösségi életében, és ebben a sikerben nagy szerepe van a közösségi összefogásnak.

A Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola két növendéke Haydn Divertimento című darabját adta elő csellón. Ezután Szabolcs Attila polgármester ünnepi beszéde következett.

A városvezető rámutatott: itt az ideje, hogy az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb városfejlesztési programja során elkészült épületnek saját neve legyen. Kifejtette: a névadó, Cziffra György, a magyar komolyzenei élet egyik legnagyobb zongoristája a Promontor és a Bálvány utca sarkán lévő házban élt, 1956-ban innen indult el a nagyvilágba második otthona, Franciaország felé. - A Cziffra-ház feladata és célja a nagytétényiek, a kerületiek és az ide látogató vendégek kulturális igényeinek minőségi, színvonalas kiszolgálása - emelte ki a polgármester, aki sok tartalmas programot és sok látogatót kívánt a szervezőknek.

Varga Barbara, a kulturális központ igazgatója arra kérte a közönséget, hogy kísérjék figyelemmel programjaikat, látogassanak el hozzájuk, ötleteikkel, gondolataikkal segítsék a munkát. Elmondta, hogy céljuk a helyi közösségek és a fiatalok megszólítása, beszélt a Cziffra-ház eddigi, illetve tervezett programjairól is.

Ezt követően a kerület díszpolgára, Hegedűs Endre zongoraművész feleségével, Hegedűs Katalinnal Liszt Ferenc Les Préludes című művének négykezes átiratával tisztelgett Cziffra György előtt.

A muzsika után helyi pezsgővel koccintott a vendégsereg. Végezetül a Promontor Tv által készített, Cziffra György életét bemutató Hommage á Cziffra György című dokumentumfilmet tekintették meg az egybegyűltek.

Kántor Klaudia