Ugrás a tartalomra

Ökumenikus ökoszékház a Kossuth Lajos utcában

2013. november 28. csütörtök
Ökumenikus ökoszékház a Kossuth Lajos utcában

Jövő őszre készülhet el a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos székháza Budafokon. A beruházás szó szerint zöldmezős. Nemcsak azért, mert üres telekre épül a 800 négyzetméter hasznos területű központ, hanem azért is, mert fűtését, hűtését és elektromosáram-ellátását teljes egészében megújuló energiaforrások biztosítják.

Szabolcs Attila polgármestert és a segélyszervezet elnök-igazgatóját, Lehel Lászlót november 25-én helyszíni bejáráson tájékoztatták a szakemberek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) országos székháza "zöldtechnikáiról".

A kerület vezetője örömét fejezte ki, hogy a szervezet Budafokot választotta a székházépítéshez. Mint fogalmazott: azért is fontos a számunkra a beruházás, mert a segélyszervezettel régi és kiváló, baráti a kapcsolat. Nagyon sokat segítenek az itt élő rászorulóknak.

Lehel László lapunknak elmondta: régi tervük volt, hogy jelenlegi központjukból - egy XI. kerületi családi házból - modern, nagy épületbe költözhessenek. - Az új székház lesz az irányító- és az önkénteseket képző központ - ismertette a leendő épület alapfunkcióit a segélyszervezet elnök-igazgatója.

Papp András, aki a Sinergy Kft. egyik vezetőjeként vett részt a bejáráson, elmondta: a cég régi támogatója a szervezetnek, de most mint kivitelezők is közreműködnek a MÖS-központ felépítésében. A társaság végzi a ház teljes gépészeti rendszerének kialakítását.

- A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a majdnem 15 kW kapacitású napelemek felszerelésével az épület hálózati villamosenergia-felhasználása szinte egyenlő lesz a nullával - fejtette ki Papp András.

A napelemekből nyert elektromos energia segítségével működik majd a geotermikus hűtő-fűtő rendszer is. Kóczián László, a zöldtechnológiákban évtizedek óta vezető európai társaság, a Stiebel Eltron hazai ügyvezetője ismertette a talajszondás hőszivattyú működését. Nyolc szondát helyeznek el 65 méter mélységben. A szondák az ebben a mélységben mért plusz 10-12 fokos földhőt hőszivattyúk segítségével juttatják el a fűtő-hűtő rendszerbe. Télen felmelegítik a vizet, így biztosítják a központi fűtést, nyáron viszont a plusz hőmennyiség visszajuttatásával hűtik, vagyis klimatizálják az épületet.

(VD)