Ugrás a tartalomra

Nemzeti avantgarde Budafok-Tétényben

2013. december 06. péntek
Nemzeti avantgarde Budafok-Tétényben

Székelyföld önrendelkezéséről nyílt rendhagyó tárlat december 5-én Budafok-Tétényben. Az Autonómia Anatómiája című kiállítás nyitóeseményének házigazdája Németh Zoltán országgyűlési képviselő elmondta: a meghökkentő alkotások is bizonyítják, a székelyekautonómia-törekvéseössznemzeti ügy. Közép-Európa legnagyobb (e-mailben küldött) küldeményművészeti bemutatóját - a Tisztességes Választásért Alapítvány támogatásának köszönhetően - 5 településen 5 hónapig láthatja majd a nagyközönség.

A megnyitón Németh Zoltán kifejtette: 2004. december 5-e még a megosztásról szólt, amikor a balliberális hatalom azon mesterkedett, hogyan tud magyart és magyart egymás ellen fordítani. "" 2010-ben új korszak kezdődött: a nemzeti összetartozás mellett álltunk ki és ebből nem engedünk.Idén februárban pedig vettük a bátorságot és kitűztünk egy zászlót, a székelyek lobogóját Budafok-Tétény városházára."" - hangsúlyozta. Hozzátette, a zászló ma is ott lobog több ezer helyen, ahol megértették: az összetartozás kiutat kínál, európai megoldást évtizedek szőnyeg alá söpört gondjaira.

Szabolcs Attila Budafok-Tétény polgármestere, a székely zászlók kitűzésének társkezdeményezője úgy fogalmazott: szerte a Kárpát-medencében a távolságot évszámokban is mérik: fontos dátum 1920, 1940, 1945 és 1989. - És ne feledjük, 2004-ben ""már majdnem megérkeztünk"", azonban akkor ""a kicsinyesség győzött"" - vélte. Hozzátette: ""a porból újra felálltunk, megráztuk magunkat, és itt vagyunk"". A polgármester kiemelte: "hódolat a székelyeknek", mert védték a határt, a hazát, és ki tudja ma milyen nyelven beszélnének Budapesten, ha nem ezt teszik több mint 1000 éve. A székelyek nincsenek egyedül, hiszen a nemzeti összetartozás nemcsak szóbeszéd, hanem valóság, a Kárpát-kanyarban élő magyarokautonómia-törekvésenem hóbort, hanem európai alapjog - mondta.

Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke beszédében hangsúlyozta: a székely autonómia a magyar közösség megmaradásának, jövőjének záloga. Úgy vélte: Magyarország nemzeti kormányának is köszönhető, hogy az emberekben kezd tudatosulni; hiába szabdalták fel a Kárpát-medencét, az egysége megbonthatatlan. Emlékeztetett: a székelyek, az ország őrzői, akik feladatukat tisztességgel ellátták, nem rajtuk múlt, hogy ""a határ kiszaladt a lábuk alól"", és a szívük mélyén a határ ugyanott húzódik, ahol ezer éve. Tiboldi László megjegyezte: a kiállítás hitelesen mutatja be az autonómia gondolatiságát. A művészetben és az autonómiáért folytatott küzdelemben egyaránt hitre és lélekre van szükség - tette hozzá.

Hámori József, a kiállítást Magyarországra hozó Tisztességes Választásért Alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte: az alkotások kortárs művek, de nem "cinikusak, lesajnálóak", hanem egy közösség érzületeit, értékeit akarják megmutatni, olykor meghökkentően, megrázóan kifejezve azt, amit a székelység autonómiaigényéről gondolnak. Közölte, a székelyek autonómia-törekvésebizonyíték arra, hogy a magyarok képesek az összefogásra. Azzal kapcsolatban, hogy a kiállítást a 2004-es, a kettős állampolgárságról tartott népszavazás évfordulóján nyitották meg, Hámori József úgy fogalmazott: jó, hogy december 5-én nem az önmarcangolással, hanem az alkotó erővel, a biztató jövővel foglalkozhatnak.

A 31 kortárs művész alkotásaiból rendezett kiállítás ötletgazdája ??tő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár,akiTőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke által meghirdetett: "2013, az autonómia éve" gondolat nyomán kérte felhívásban kollégáit, hogy e-mailben küldjék el alkotásaikat. Hét országból érkeztek művek, amelyeket először Sepsiszentgyörgyön, a Székelyek Nagy Menetelése alkalmából állítottak ki.

Közép-Európa legnagyobb küldeményművészeti tárlata a Tisztességes Választási Alapítvány támogatásának köszönhetően Magyarországon indul "vándorútra". Az alkotásokat Budafok-Tétény - kiállítóhelye,a Klauzál Gábor Művelődési Központ - után Halásztelken, Mányon, Alcsútdobozon és Siófokon láthatja majd a nagyközönség.

KV