Ugrás a tartalomra

Biciklivel az Atlantitól a Csendes-óceánig

2013. december 12. csütörtök
Biciklivel az Atlantitól a Csendes-óceánig

Élete leghosszabb túráját tette meg Puskás Zoltán, aki bringájával 65 nap alatt átszelte az Egyesült ?llamokat: a keleti parti New Yorkból indulva Chicagón és Denveren keresztül 7240 kilométer tekerés után jutott el a nyugati part legszebb városába, San Franciscóba. A szombathelyi születésű informatika-technika szakos tanár évente tízezer kilométert kerékpározik, amelyből három-négyezret egy-egy nyári túraként tesz meg immár tizenhat éve. A Budapest Maraton állandó résztvevője, az idén a harminc kilométeres távon 23. lett. A Gádor Általános Iskolában tanító pedagógust amerikai útjáról, valamint a sport és természet szeretetéről faggattuk.

- Több mint két hónapot töltött az USA-ban. Hogyan lehet egy ilyen hosszú útra felkészülni?

- Régi vágyam volt, hogy a hazai tájak, a harminchárom európai ország, Marokkó, valamint Törökország után az Egyesült ?llamokban is túrázhassak, és ezt az idei nyáron végre sikerült megvalósítanom. Közel egy éven át készültem erre a kerékpártúrára. Az útvonal megtervezésekor arra is figyeltem, hogy a sivatagos, ritkán lakott területeken vízhez és élelemhez jussunk, a nagyvárosokban pedig legyen szállásunk. Megnéztem az utak minőségét, az emelkedők számát, nagyságát és a várható hőmérsékletet is.

- Edzésprogramot is összeállított, hogy bírja a napi száz-száznegyven kilométert?

- Arra nem volt szükség, mert folyamatosan aktív életmódot élek: rendszeresen sportolok - futok, úszom, hegyet mászok, kerékpározom, és havi rendszerességgel túrázom.

- Milyen szakaszokból állt ez a 65 nap?

- Az út első részét, New Yorktól Chicagóig, feleségemmel, Klaudiával tettem meg, majd onnan tizenkét napon át egyedül bicajoztam a végtelen hosszan elnyúló, kihalt szántóföldek mellett egészen Denverig. Ott két túratársam csatlakozott hozzám, Nagy Tamás és Cseke Ferenc. Velük érkeztem meg San Franciscóba.

- Embert próbáló lehetett az a magányos tizenkét nap.

- Igaz, hogy egyedül voltam, távol az otthontól, családtól, barátoktól, gondolataimmal összezárva, és a táj sem kecsegtetett sok látnivalóval ezen a hosszú és unalmas alföldi szakaszon, ahol naponta 150-160 kilométert hagytam magam mögött. Azért érdekes, tanulságos élmény volt a számomra.

- Az Egy bringás naplója címmel kiadott kötetében az első tizenhárom év túráiból kaptunk ízelítőt. Lesz folytatása?

- Utunk során most is rengeteg élményt gyűjtöttünk. Feltekertünk az Sziklás-hegység húzós, hosszú kaptatóira, megnéztük a nagyvárosokat, meglátogattuk a leghíresebb nemzeti parkokat, láttuk a Niagara vízesést és a Golden Gate-et. Erről az útról most készülő második könyvemben számolok majd be részletesen az elmúlt három év túráival együtt.

- Pedagógusként hogyan neveli a gyerekeket a mozgás örömére, a természet szeretetére?

- Tíz éve vezetem a túra szakkört, havi rendszerességgel kirándulni, barlangtúrára, kerékpározni és futni viszem a felsősöket, és minden évben szervezek nekik házi focibajnokságot is. Csak remélem, hogy példamutatással is nevelek. Ha esik, ha fúj, kerékpárral járok az iskolába. Évek óta lefutom a maratont, ahová az idén három nyolcadikos diákom, Frey Olivér, Gyűrűs Boldizsár és Mezei Boldizsár is elkísért. ?k öcsémmel együtt váltót alkotva futották le a 42 kilométeres távot, és a középmezőnyben értek célba.

(T. A.)