Ugrás a tartalomra

Ügyeljünk az értékeinkre!

2013. december 12. csütörtök
Ügyeljünk az értékeinkre!

Negyedik alkalommal tartottak közbiztonsági fórumot a Városházán novemberben, amelyen többek között Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc és Zugmann Péter alpolgármesterek, valamint Maró Richárd, a kerületi kormányhivatal vezetője is részt vett a kerület intézményvezetőivel és a civil szervezetek vezetőivel együtt. A fórumról és a kerületi közbiztonságról dr. Bató András rendőrkapitánnyal beszélgettünk, aki figyelmeztetett arra is, hogy az ünnepek előtti vásári forgatagban jobban ügyeljünk az értékeink védelmére.

- Nemrég közbiztonsági fórumot tartottak a Városházán. Melyek voltak a legsarkalatosabb kérdések? Milyen mértékben tudja a rendőrség munkáját segíteni egy ilyen fórum?

- A fórum lehetőséget teremt a rendőrség és a társadalmi szervezetek, valamint a lakosság kapcsolatának erősítésében. A rendőrség áttekintést tud adni tevékenyégéről, aktuális problémákat vitathatunk meg, és visszacsatolást kaphatunk a tevékenységünkről. Az intézmények vezetői tolmácsolhatják saját, illetve a hozzájuk forduló vagy velük kapcsolatban álló személyek közbiztonságról és rendőrségről alkotott véleményét. A fórumon áttekintést adtam a kerületre leginkább jellemző és a lakosságot leginkább irritáló bűncselekmények alakulásáról. Budafok-Tétény családi házas jellegéből adódóan leginkább a lakásbetörések megelőzésére és felderítésére kellett a hangsúlyt fektetni. A bűncselekmények esetszáma a fokozottabb demonstratív közterületi jelenlétnek, a hatékonyabb bűnmegelőző tevékenységnek köszönhetően kevesebbszer fordult elő, mint az előző fórumot megelőző időszakban, és a gépjárművel kapcsolatos bűncselekmények köre kisebb mértékű emelkedést mutat. A kapitányság a kerület több pontján gyalogos járőrszolgálatot indított. A járőrök tömegközlekedési eszközökre is felszállnak, valamint a rendőrség újjáélesztette körzeti megbízotti szolgálatát. Ennek megfelelően a rendőrök felkeresték a területükön működő önkormányzati képviselőket, civil szervezeteket, polgári köröket és nyugdíjasklubokat, valamint fogadóórákat tartanak a lakosság részére az információcsere érdekében. Emellett bűnmegelőzési felvilágosító előadásokat is tartanak. Sikeresen működik az Iskola Rendőre program. A nyugdíjasok számára a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban rendőrmúzeumi kiállítást és bűnmegelőzési felvilágosító programot tartottak. Utóbbi helyszínen a fiatalokat is megszólítván "Vigyázz magadra" felvilágosító és drogprevenciós fórumot és kiállítást is szerveztek. A Campona területén működő Kalandparkban több alkalommal KRESZ-parkkal egybekötött közlekedési oktatásokat szerveztek óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek, valamint "Ovi zsaru" bűnmegelőzési felvilágosító előadásokat is tartottak számukra.

- Az ünnepek közeledtével mi az, amire a rendőrség felhívja a lakosság figyelmét?

- Arra, hogy a bevásárlóközpon­tok környékén és más csoportképző helyen a gépjárműveikben ne hagyjanak értéktárgyat, a vásári forgatagban is fokozottan ügyeljenek (táskáikat, pénztárcájukat például ne a bevásárlókocsiba rakják, hanem tartsák maguknál). A nagyobb gépjárműforgalomra való tekintettel vezessenek körültekintően és a kellő sebesség megválasztásával, a balesetek döntő többsége ugyanis a sebesség helytelen megválasztásából vagy figyelmetlenségből adódik.

- Lesznek-e olyan változások, akciók, amelyek 2014 januárjától lépnek életbe, és nagymértékben érintik a lakosságot?

- Jövőre a rendőrség a megkezdett és már ismertetett fokozottabb közterületi jelenlétre hangsúlyozott akcióit folytatja tovább, illetve fejleszti azokat. Törekszünk arra, hogy a jogszabályok betartatása és a jogsértő személyek kiszűrése mellett a szolgáltató jelleg továbbfejlődjön szervezetünkben. A bűnözés visszaszorítására irányuló harcban továbbra is aktív kapcsolatot kívánunk fenntartani legfőbb szövetségesünkkel, a lakossággal.

 

(L. E.)