Ugrás a tartalomra

Nagytétény ünnepi pompában

2013. december 12. csütörtök
Nagytétény ünnepi pompában

Új időszaki tárlattal várja látogatóit a Nagytétényi Kastélymúzeum. A tizenegyedik alkalommal megrendezett Karácsony a kastélyban elnevezésű programsorozat, mely az "Elvarázsolt órák" alcímet viseli, többek között elmúlt korok rendkívül értékes luxus órakülönlegességeit mutatja be. Elmaradhatatlan ékessége ilyenkor a kastélynak a kortárs művészek által feldíszített karácsonyfa kiállítás is.

Ünnepi hangulatban nyílt meg advent első hétvégéjén a Karácsony a kastélyban rendezvénysorozat, melynek az idén avatott Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ adott helyet. Advent időszakában ezek a rendezvények mindig segítenek egy kicsit kizökkenni a hétköznapokból, és képesek ráhangolni az embereket az ünnepekre, legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről.

A nyitó napon a Diósdi Női Kar teremtett ünnepi hangulatot karácsonyi énekekkel. Szabolcs Attila polgármester is beszédet mondott, aki a kiállítás egyediségére és szépségére, valamint a közösségi programokra hívta fel a figyelmet. Az eseményen Németh Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett. - Közeledik a karácsony, mindannyiunk életének meghatározó, bensőségesen szép ünnepe. Legyünk kisgyermekek, bohó ifjak, érett felnőttek vagy őszülő halántékúak, a karácsonyt mindannyian várjuk - fogalmazott a polgármester. Szabolcs Attila békességes ünnepet, reményteli új esztendőt kívánt a jelenlévőknek, valamint azt, hogy soha ne veszítsék el a hitüket.

Az Iparművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, Siklós Péter is felszólalt, aki lapunknak elmondta: az idei programsorozat újdonsága többek között az, hogy a legtöbb művész egy-egy írásos karácsonyi üzenetet is hagy az általa feldíszített fa mellett. Idén hosszabban élvezhetik az érdeklődők a programokat, január 5-ig tart a rendezvény. Legfontosabb lépésük pedig, hogy szorosan együttműködnek a kerület intézményeivel.

A megnyitót követően a kastélyban megkezdődött a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékei és Novák Péter közreműködésével a tavalyi év karácsonyfadíszeinek árverése. Az árverést Németh Zoltán nyitotta meg. Ennek bevétele a múzeum - önkormányzat által alapított - alapítványának kaszáját gyarapítja, lehetővé téve ezzel számos igényes kulturális program megszervezését. A decemberi hétvégéken a család minden tagjának szóló programok várják a látogatókat a kastélyban. Bábelőadásokon, zenés matinékon, hagyományőrző és különleges kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Klasszikus, régizenei hangverseny, jazzkoncert is gazdagítja a programot. A vendégeket karácsonyi kézművesvásár is várja.

(L. E.)