Ugrás a tartalomra

Karácsonyi készülődés az iskolákban

2013. december 19. csütörtök
Karácsonyi készülődés az iskolákban

A tanulás mellett lázas készülődéstől volt hangos minden általános iskola advent idején. A karácsonyt minden gyermek nagy izgalommal várja, a pedagógusok színes programokkal, kézműves-foglalkozásokkal próbálják színesebbé tenni a várakozás idejét.

A Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában régi hagyomány már a Luca-napi vásár. Az osztályok idén is saját készítésű süteményekkel és ajándéktárgyakkal várták a vendégeket a tornateremben és az egyik osztályteremben.

A vásári forgatagban mindenki megtalálta a neki tetsző karácsonyi ajándékot. A kisebbekben is már nagy igény van a karácsonyi meglepetés kiválasztására, hiszen ők is szeretnék szüleiket, testvéreiket a szeretet ünnepén megajándékozni. Az árusításból befolyt összeg az osztálypénzt gyarapítja. A vásár után a "Boszi kaszinó" várta a felsősöket. Régi kossuthosok jöttek vissza egykori iskolájukba, és különféle játékokat játszottak, buliztak a tornateremben. Az iskolában hagyomány az is, hogy a harmadik osztály az utolsó tanítási napon műsorral készül a többieknek. A felsőbb osztályokban pedig karácsonyi koncertet szerveznek a tanulók.

A barossi iskola legnagyobb hagyományos rendezvénye a Karácsonyi Dallamok című gálaest volt. A hangszeren tanuló diákok koncertet adtak a szülőknek a Klauzál Ház színháztermében. Az intézmény másik jellegzetes programja a húszéves étkezési és terítési verseny. A diákok saját készítésű díszekkel varázsoltak ünnepi asztalokat az iskola éttermébe. Olyan ötleteket adva ezzel egymásnak, amelyeket az otthoni ünnepi asztal díszítéséhez is használhatnak a gyerekek. A karácsonyi bolhapiacot is nagy érdeklődés övezte, hiszen a megunt játékok mellett a gyerekek által készített karácsonyfadíszek is új gazdára találtak. Az iskola tanulói minden évben műsorral örvendeztetik meg a Csemetekert Tagóvoda óvodásait és a Baross Gábor-telepi Polgári Kör tagjait. Az ovisok elbűvölve nézik a nagyok betlehemesét, a polgári kör tagjai pedig hálával fogadják az apróságok ünnepi műsorát. Néhány osztály ellátogatott Nagykarácsonyba is, mások karácsonyi színházi előadásokat tekinthettek meg. Az utolsó tanítási napon tartják az osztálykarácsonyokat, amelyeken a kis közösségek az iskolára jellemző családias hangulatban kívánnak egymásnak boldog ünnepet.

A Gádor iskola tanulóinak adventi időszaka is mozgalmasnak bizonyult. Néhány tanuló december 5-én a műszaki egyetemre látogathatott, ahol a Mi köze a Mikulásnak a fizikához? címmel látványos kísérleteket nézhettek meg Tevan Zsolt fizikatanárral. A nyolcadik osztályosok december 6-án beöltöztek Mikulásnak és krampuszoknak, és minden osztályba bekopogtattak. A krampuszok rosszalkodtak, elcserélték a gyerekek tanszereit, tolltartóit. A Mikulás megénekeltette a diákokat és mindenkinek szaloncukrot hozott. Az iskola hagyományos adventi vásárát december 11-én rendezték meg. Idén először utcaszínházzal is készültek a diákok. Az előadott produkciók után a közönségtől begyűjtött összeg itt is az osztálypénzt gyarapította. Ezen a napon az egyik terem átalakult étteremmé. Minden osztály itt árulhatott házi készítésű süteményeket. Az utolsó héten a negyedik osztályosok meglátogatták a Ják utcai óvodát, illetve a Kisfaludy ovisok nézték meg a betlehemi játékot az iskolában. Az iskola idén is csatlakozott a baptisták cipősdoboz-akciójához, ennek szervezését a Diákönkormányzat vállalta magára.

A téli szünet előtti héten két koncertet és két diákszínpadi előadást tartottak a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola diákjai. Mivel több kórus is működik az iskolában, egy este nem adna elegendő időt a bemutatkozásokra. A kicsinyek kórusa Beer ?gnes vezetésével, a nagyobb gyerekekből álló Szent István Gyermekkórus és a Schola Promontor egy-egy egész estét betöltő hangversenyt adott. Utóbbi két együttes vezetője Winnington Ingram Johanna tanárnő. Az európai kultúra kincseiből válogatták össze a két műsor anyagát. Magyar, latin, angol és német nyelvű dalok és többszólamú kórusművek csendültek föl a koncerteken, amelyeknek a Budafoki Baptista Gyülekezet adott otthont. Kulcsár Tibor lelkésznek köszönhetően nem először volt lehetősége az iskolának arra, hogy a gyülekezet tágas, kényelmes, meghitt termében énekeljen. Az énekek mellett egy-egy betlehemes játékot is előadtak a gyerekek, amelyek közül az egyiket Johanna tanárnő gyűjtötte még a nyolcvanas évek végén az erdélyi Szentegyházasfalun. Ezt a különlegesen szép betlehemest az ottaniak minden évben előadják. A Nádasdy iskola diákjainak minden második évben betanítják ezt a nehéz, veretes szövegű darabot. Az általános iskola diákszínpada december közepén két érdekes, szokványosnak nem mondható karácsonyi színdarabbal szórakoztatta a szülőket, a barátokat, az öregdiákokat és a többi érdeklődőt.

(Viszkocsil Dóra)