Ugrás a tartalomra

Mozgalmas esztendőt zár Budafok-Tétény

2013. december 19. csütörtök
Mozgalmas esztendőt zár Budafok-Tétény

?ldott karácsonyt és boldog új évet kívánok a kerületieknek, az új választókerület lakosainak és az egész nagy magyar családnak. Kívánom, hogy a viszálykodások és a körülöttünk lévő problémák minél hamarabb elrendeződjenek - fogalmazta meg jókívánságait a tavasszal új kihívások elé néző polgármester, Szabolcs Attila. Mint arról korábban már beszámoltunk, a polgármester jövőre az országgyűlési választásokon indul a Fidesz-KDNP jelöltjeként. Szabolcs Attila az önkormányzati választásokig, vagyis jövő októberig azonban mindenképpen a kerület vezetője marad.

- Néhány napja született meg a Fidesz országos választmányának hivatalos döntése, amelynek alapján Dél-Budán országgyűlési képviselőnek jelölik az áprilisi parlamenti választáson. Melyik területet foglalja magába a 18-as egyéni választókerület?

- Az eddigi Budafok-Tétény mellett idetartozik a 34-35 ezer választót számláló Kelenföld és Kelenvölgy egy-egy része, valamint Albertfalva. Most ismerkedem az új területekkel: az üzemekkel és bevásárlóközpontokkal beépített Budafoki út környékével, a jelentős lakótelepi környezettel és a családi házas övezettel.

- Polgármester nélkül maradunk, ha megválasztják?

- A majd novembertől hatályos törvény értelmében valóban nem lehet a két feladatot egy embernek ellátnia, de októberig, az önkormányzati választásokig mindkét poszton dolgozhatok, ezért ha megkapom a bizalmat, csak megbízatásom végén kell elbúcsúznom a polgármesterségtől.

- Első lépésként milyen kerületünket is érintő ügy megoldása vár önre?

- Friss hír, hogy a panelházak hőszigetelésére igen jelentős összeget kívánnak fordítani, amely minden lakótelepet érint a fővárosban. Nálunk ez a Leányka utcai felüljáró melletti tízemeletes házaknál már megoldott, a vasút felőli hosszú szalagházak nyílászáróit azonban még nem sikerült kicserélni. A többi lakótelepen is vannak olyan lakóközösségek, akik még nem éltek ezzel a lehetőséggel. Eddig nem lehetett európai uniós forrást magántulajdonra felhasználni, de úgy néz ki, hogy az új hétéves ciklusban erre is lehetőség nyílik, így lehet forrás az egyharmad résznyi támogatásra.

- Sikeres évet zárnak?

- A kerület életében talán az utóbbi két év volt a legtermékenyebb időszak a rendszerváltozás óta. A legnagyobb fejlesztés Nagytétényben történt, amelynek előzménye több mint tíz évre nyúlik vissza, mivel a terület rehabilitációjára csak a Metallochemia környezetének megtisztítása után pályázhattunk. Az európai uniós pályázaton nyert 830 millió forinttal és a mi önrészünkkel augusztus végére felépült a Cziffra Művelődési Központ, megújult a Szelman-ház és a rendbe hozott zsinagógába beköltözött a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Megszépült a Szent Flórián és a Szentháromság tér, a Nagyboldogasszony-plébániatemplom kertje, a Szent Flórián utca és a Nagytétényi út egy szakasza. Sajnos a növekvő költségek miatt teljes egészében nem valósulhatott meg az eredeti terv, helyenként olcsóbb anyagokat kellett használnunk ahhoz, hogy minden beleférjen az anyagi keretbe és tartalmilag is megfeleljen az előírásoknak.

- Maradt még munka Nagytétényben?

- A talajcsere utáni első jelentős változás az országzászló újraépítése volt. A mellette lévő, nagyon rossz állapotú épületet lebontjuk és a végleges felhasználásig megnagyobbítjuk a teret, így Nagytétény "közepe" tágasabbá, szellősebbé válik. A jövő évi költségvetésbe tervezzük, hogy akadálymentesítjük, majd kívül-belül rendbe tesszük azt a Nagytétényi úti, önkormányzati tulajdonban lévő, szép épületet, amelyben most teljes egészében a szociális ügyekkel foglalkozó hivatalunk működik.

- Most Budafok következik?

- Igen, de több dolog megvalósult már. A felüljáró melletti emeletes épületet lebontottuk és a helyén létrehoztunk egy közösségi kertet. Úgy látjuk, örömmel használják ezt a területet az ott lakók. Megvásároltuk a Magdolna utcai buszmegállónál lévő fa szolgáltatóházat, a benne még mindig dolgozó Gyula bácsinak, az öreg suszternek a piac mögötti önkormányzati épületben biztosítottunk helyet. Lebontása után parkosítani szeretnénk a területet. A Kossuth Lajos és Tóth József utca sarkán lévő "szellemházat" is megvettük, azt már el is bontottuk. Mindegyik nagyon rontotta a városképet. Sajnos a Promontor Étterem épületét nem sikerült megszereznünk. Érdekes, hogy minél rosszabb az állapota, annál több pénzt kérnek érte a tulajdonosok.

Jelenleg két nagy fejlesztésen dolgozunk: a szakorvosi rendelőn és a piacon. A majdnem ötvenéves orvosi rendelőnél a mozgássérültek számára átépítettük a rámpát, a bejáratot szélfogókkal láttuk el, felújítottuk a lifteket és a kazánokat, a gyermekorvosi rész pedig már teljesen elkészült. 186 millió forintot nyertünk a nyílászárócserére, a homlokzatra, a tetőszigetelésre és a radiátorok szabályozására, de még nem kötöttük meg szerződést, a gépészeti munkákat és a vizesblokk felújítását azonban elkezdtük saját erőből.

A piac és a vasút közötti családi házakat az elmúlt egy-két évben kivásároltuk és lebontottuk, oda épül most az új, kisvárosias, de mégis modern, mai kornak megfelelő piac. Amint átköltöznek az árusok, a jelenlegi helyén egy közösségi teret alakítunk ki. A munkálatokat a közel 350 millió forint fővárosi pályázati összegből és saját forrásból álljuk.

A Stáció lépcső helyreállítására is kaptunk pénzt a fővárostól, nagyjából 49 millió forintot. A Péter-Pál-kápolna a kerület egyik legrégebbi temploma, ezért is fontos a Kálvária és környezetének, Krisztus sírjának rendbe tétele, de tervbe vettük egy bibliai játszótér megépítését is.

Jelenleg a főváros által kiírt pályázaton dolgozunk, hogy restauráltatni tudjuk többek között a műemlék Oroszlános kaput, a nagytétényi Szent Flórián- és Nepomuki Szent János-szobrokat.

- Végigtekintve az elmúlt év történésein, mit tart még kiemelt jelentőségűnek?

- A megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseken kívül nagy öröm számunkra, hogy a kerület érdekét szolgáló projektekre és a lakosság támogatására (panelprogram) felhasznált három és fél-négy milliárd forintnyi hitelünk negyven százalékát már év elején átvállalta a kormány, és jó esélyünk van arra, hogy a fennmaradt részt is kifizeti. Ez nagyon jó feltételeket teremt majd számunkra. Az így felszabadult pénzt többek között felhasználhatjuk a pályázati önrészek fedezésére, de kedvező lehetőségek megteremtésével a helyi vállalkozók munkáját is segíthetjük.

- Kedves gesztusként értékelték a pedagógusok azt az ajándékkosarat, amelyet az önkormányzattól kaptak karácsonyra.

- Nálunk 1998 után sem történt iskolabezárás, mint ahogyan ez az ország több településén is előfordult. Minden évben százmilliókat fordítottunk arra, hogy intézményeink jó fizikai állapotban legyenek, és ez továbbra is feladatunk marad attól függetlenül, hogy az oktatás állami kézbe került. Épületeink fenntartását megtartottuk és ezek állapotára ugyanúgy odafigyelünk, mint eddig.

Ahogy a tanév végi Pedagógusnapon, úgy most, karácsonykor is próbáltunk egy kis ajándékkal kedveskedni pedagógusainknak, hiszen a fenntartóváltás után is a mi gyerekeinket nevelik és oktatják. Ugyanígy a lakosság ügyeivel foglalkozó, hozzánk már jogilag nem tartozó járási hivatal dolgozóit is megleptük, de mindez természetes számunkra, sőt kötelességünknek is tartjuk, hiszen egy célért dolgozunk.

Tamás Angéla