Ugrás a tartalomra

Nincs szmogriadó

2014. január 06. hétfő
Nincs szmogriadó

A mérési eredmények és az időjárási viszonyok kedvező alakulására figyelemmel Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését- áll a Főpolgármesteri Hivatal hétfő reggeli közleményében.

A fővárosi légszennyezettségi szintet folyamatosan mérő műszerek vasárnapi ellenőrzött adatai alapján - a meteorológiai körülmények jelentősebb változásának hatására- a kisméretű szállópor (PM10) szintje egyik fővárosi mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, egy esetben a tájékoztatási küszöbérték (75 Âľg/m3) és az egészségügyi határérték (50 Âľg/m3) közötti légszennyezettség alakult ki, tíz mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el.



Az utóbbi napok eredményeit az alábbi táblázat tartalmazza.

Dátum

XVIII. ker. Gilice

tér

II. ker.

Széna

tér

VIII. ker.

Teleki

tér

II. ker.

Pesthidegkút

XV. ker. Kőrakás

park

XI. ker.

Kosztolányi

tér


Âľg/m3
2014.01.03. 69,0 68,5 78,7 69,4 58,6 100,3
2014.01.04. 69,9 82,2 78,2 79,6 74,6 99,0
2014.01.05. 35,1 43,5 43,1 42,1 37,0 55,1
Dátum

XIII. ker.

Honvéd-telep

V. ker.

Erzsébet

tér

X. ker.

Gergely

utca

XXII. ker.

Budatétény

XXI. ker.

Csepel

IV. ker.

Káposztásmegyer


Âľg/m3
2014.01.03. n.a. 78,6 50,1 57,4 52,7 55,7
2014.01.04. n.a. 85,9 56,6 55,1 60,1 59,3
2014.01.05. n.a. 46,9 28,8 29,7 28,9 30,0

Megjegyzés: a vastagon szedett és aláhúzott értékek meghaladták a riasztási küszöbértéket (100 Âľg/m3), a vastagon szedett értékek meghaladták a tájékoztatási küszöbértéket (75 Âľg/m3).

n.a.: nincs adat


A fentiekben ismertetett mérési eredmények és az időjárási viszonyok kedvező alakulására figyelemmel, a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester az FPH061/49-42/2014 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését rendelte el.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik a rendkívüli helyzetben mérsékelték a szilárd- és olajtüzelésű - különösen a fatüzelésű - berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.



Budapest, 2014. január 6.



Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató

KOR?BBAN ?RTUK (2014. január 5.)

A szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon jelentős javulás nem várható.

A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye 2014. január 3-án a város három,míg 2014. január 4-én öt mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 Âľg/m3), továbbáa meteorológiai előrejelzés szerint a mai napon jelentős javulás nem várható, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - FPH061/49-34/2014 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. A riasztási fokozatot - a kisméretű szálló por (PM10) szennyező anyag esetében - akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja,két egymást követő napátlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerinta következő naponjavulás nem várható.

A kisméretűszálló por légszennyezettségi szintjének növekedése, kialakulása jellemzően két - a helyi (közlekedési, ipari, szolgáltatói és lakossági stb.) kibocsátásoktól függő és az azoktól független - folyamat egyidejű eredménye.

A rendkívüli légszennyezettségi helyzetek kialakulásábana helyi kibocsátásoktól függetlenül fontosszerepet játszanak a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok, az őszi, téli időszakban gyakrabban előforduló gyenge vízszintes és függőleges irányú légköri átkeveredés, a viszonylag gyakori szélcsendes időszakok, illetve az 5km/h alatti szélsebesség. A helyi meteorológiai- és domborzati(medence jelleg, kis szintkülönbségek) - tényezőkön túl szerepe lehet az országhatárokon átterjedőhatásoknak is.

Az őszi-téli fővárosi szálló por szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkábbfatüzelésből, míg egy hatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart poris mintegy 10-20%-ban járul hozzá, továbbá 5%-a a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik.Ugyanakkor a legújabb publikált számítások azt mutatják, hogy például Magyarországra külföldről 30%-kal több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy itt keletkezik.

A közlekedési eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szállópor-szennyezettséget is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki káros hatásait.

A kisméretű szálló por a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske, melynek mérete a 0,001-100 mikrométer (Î?m) közötti tartományba esik. A szálló por veszélyessége összefüggésben van annak szemcseméretével, így a 10 mikrométernél kisebb részecskék (PM10) veszélyesebbek az egészségre, mint az anál nagyobbak.

A 10 mikrométernél nagyobb porrészecskéket a légutak természetes védekező működése kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba. A kisméretű szálló por hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele.

A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.

Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti.

Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.
Az érintett útszakaszokat a Budapest és vonzáskörzete részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen:

http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index1.htm

A megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók(gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

A frissülő információka Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán is elérhetőek:twitter.com/fph_sajto

További tájékoztatás:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (a Fővárosi Önkormányzat támogatásával):

http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/tajekoztato/

http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/elorejelzes/tajekoztato/

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján;

mérési eredményekről ahttp://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Budapest címen;

információkról a http://www.kvvm.hu/olm/info.php?id=5 címen.


A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az ??gyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi ??gyeleti Információs Központ (e-mail: ugyelet@fori.hu; tel.: 301-7500; fax: 302-5439) ad.



Budapest, 2014. január 5.



Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató