Ugrás a tartalomra

Szén-monoxid-mérgezés - mindent megteszünk-e, hogy elkerüljük?

2014. január 09. csütörtök
Szén-monoxid-mérgezés - mindent megteszünk-e, hogy elkerüljük?

Tavaly sajnos kerületünkben is ölt a "néma gyilkos", a szén-monoxid. Ez a színtelen, szagtalan és íztelen gáz elsősorban meghibásodott, vagy nem megfelelően karbantartott, főző- vagy fűtőberendezések égéstermékében van jelen. Az Elektromágus Kft. felajánlotta az önkormányzatnak, hogy Budafok-Tétény minden háztartásában elősegíti a gázkészülékek biztonságos működését.

A cég képviselője, Pityer Krisztián elmondta: évente kellene ellenőriztetni a gázkészülékeket, kéményeket, egyéb tüzelő berendezéseket. Főként a fűtési szezon kezdete előtt lenne ez fontos, hogy megfelelően biztonságosan, tisztán induljanak el a készülékek. Van, aki csak ötévente tisztíttatja a készülékét, de ha eltömődnek a járatok, abból baj lehet. Karbantartással csökkenthető a szén-monoxid keletkezésének esélye és mértéke, de nem védhetők ki a készülékek esetleges meghibásodása, vagy a kedvezőtlen időjárási körülmények - például a viharos szél - okozta szén-monoxid-mérgezések.

Az egri atlétalány halálos mérgezése kapcsán a cég képviselője kifejtette, hogy bármilyen ventilátoros elszívókészülék gondot okozhat. Az egyébként a kéményen át szabadon távozó égésterméket a ventilátor visszaszívja, ellentétes turbulencia keletkezik, és nem kifelé távozik a szén-monoxid, hanem visszafelé jön. Egy komolyabb ellenőrzésnél a gázművek, vagy a kéményseprők megcsináltatják a lakókkal, hogy kapcsolódjon ki addig a páraelszívó, amíg egy gázkészülék, például egy vízmelegítő üzemel. Volt már arra is példa, hogy elzárták valahol a gázt, amíg ezt nem csináltatták meg.

A szén-monoxidról tudni kell, hogy nagy mennyiségben gyorsan ölhet, míg kis mennyiségben a szervezetben lassan halmozódva okoz mérgezési tüneteket - fejfájást, émelygést, zavartságot. Megfelelő védelem csak olyan szén-monoxid-vészjelző felszerelésével érhető el, amely tanúsítottan megfelel a szabványoknak, előírásoknak.

Az Elektromágus Kft. szakemberei a szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében szeretnék, ha minél többen ellenőriztetnék gázkészülékeiket. Ezért most Budafok-Tétényben féláron végzik a gázkészülékek (kombi cirkó, vízmelegítő, konvektor) javítását, karbantartását. (X)

Elérhetőségeik:

Strausz Valter: 06-70/639-5423

Pityer Krisztián 06-70/639-5455

AZ ?R?S A VÁROSH?ZI H?RAD?“ 2014. JANU?R 9-EI SZÁm?BAN JELENT MEG