Ugrás a tartalomra

A budafoki könyvtár az első tízben

2014. február 08. szombat
A budafoki könyvtár az első tízben

Ötéves a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Fiókkönyvtára. Annak idején sokan nem hitték el, hogy a Kossuth Lajos utcában kijelölt szűk és meredek telken ilyen tágas, modern könyvtár létesülhet. A kezdetekről és az elmúlt évek sikereiről Varga Mónikát, a könyvtár vezetőjét kérdeztük.

- Miért volt szükséges az öt évvel ezelőtti költözés?

- A Tóth József utcai és a Kísérleti lakótelepi könyvtár integrálódott az új intézménybe. Változó világunkban a könyvtárhasználati szokások is változnak, és az említett két könyvtár már nem tudta kielégíteni az újonnan jövő igényeket. Könyvtárunkat központi elhelyezkedése is mindenki számára elérhetővé teszi. Azoknak az olvasóinknak pedig, akik állapotuk miatt nem tudnak kimozdulni otthonukból, házhoz szállítással visszük el a kért anyagokat az otthonukba, így ők is a használóink lehetnek.

- Milyen új lehetőségek nyíltak meg az új könyvtárban?

- Közösségi tér lettünk Budafok szívében. A hagyományos könyvtári szolgáltatásokon túl tanulóhely, közösségi tér, kiállítótér és rendezvénytér is egyben a könyvtárunk. Kulturált, hangulatos könyvtárbelső, külön gyerekkönyvtár áll használóink rendelkezésére. Emelkedett az egyéni internethasználat helyeinek száma is, jelenleg 12 gép várja a használókat, lehetőség van saját gép használatára és wifielérést is biztosítunk. Távolról is elérhető könyvtárunk és az egész hálózat állománya, lehetőség van távolról is kölcsönzési időt hosszabbítani, és természetesen sok az e-mailben feltett kérdések száma is.

- Az öt év alatt milyen jelentős események, kiállítások vagy éppen illusztris személyek voltak a könyvtár életében?

- Nehéz az évente csaknem száz rendezvény közül egyet-egyet kiemelni, de a szívünknek nagyon kedves vendégek voltak a kortárs írók és költők. Hiszen fő feladatunk az olvasást népszerűsíteni, amelyet élményszerűvé tehetnek az író-olvasó találkozók. Megkértük kedves író vendégeinket, emlékezzenek vissza a budafoki találkozóra, élményeiket osszák meg az olvasókkal. Ezek az írások könyvtárunk honlapján, a Gondolatok az olvasóknak menüpontban olvashatók.

De említhetjük a helytörténeti témájú kiállításokat is a kerületi helytörténészek közreműködésével, a Magyar Zarándokút esteket és a számos, színvonalas kiállítást. Országos szakmai konferenciát is szerveztünk a babaolvasó program, illetve az emigráns magyar irodalom témájában. Szakmai csoportok, könyvtáro­sok sora kereste fel könyvtárunkat. A határon túli fiatal könyvtárosok csoportját is vendégül láttuk. Intézményünk és a kerület is elismeri és elismerte munkánkat, több kolléga kapott főigazgatói dicséretet, jómagam a kerületi Kultúra 22 díjat kaptam meg 2009-ben, de átvehettem a Szabó Ervin Emléklapot is.

- Hogy érzik magukat a könyvtárban dolgozók és az olvasók?

- Könyvtárosaink és jómagam is örülünk, és megtisztelve érezzük magunkat, hogy ebben a gyönyörű könyvtárban dolgozhatunk. Nap mint nap érezzük olvasóink figyelmét és köszönjük szeretetüket és visszajelzéseiket.

- Milyen terveik vannak a 2014-es évre?

- Az eddigi eredményeket megtartva, nyitottan az új feladatokra szolgáljuk és közvetítjük a kultúrát a kerületi polgároknak. Juhász Anikó és Kató Árpád gitárművészek koncertjével ünnepeltük januárban a Magyar kultúra napját, tervezzük a koncertek folytatását. A közösségi szolgálat kötelezővé tételével sorra jönnek a középiskolások, hogy nálunk szeretnék letölteni az idejüket. Most az ő munkájuknak a megszervezése és koordinálása az egyik legfontosabb teendőnk. A már jól bevezetett programok sorát folytatjuk és keressük a forrást, hogy újabb íróvendéget sikerüljön bemutatni olvasóinknak. Szakmai ajánlásként összeállítjuk a barossi iskola tanulói számára az ajánlott és a kötelező irodalom újragondolt anyagát. Minden hónapban új kiállítást nyitunk, hamarosan jön az Internet Fiesta programsorozat, minden hónapban a Mesefotel program családoknak, a SZEGLET irodalmi társaság írói is havonta nálunk jönnek össze. Rendszeresen fogadunk óvodás és iskolás csoportokat könyvtárbemutatóra és tematikus foglalkozásokra is.

- Jelenleg hány olvasója van a könyvtárnak, az állomány milyen könyvekkel, illetve különlegességekkel büszkélkedhet?

- Néhány adatot értékelve a 2013-as év statisztikájából megállapítható, hogy könyvtárunk kiegyenlítetten jó adatokat mutat, az FSZEK könyvtári hálózata első tíz könyvtára között teljesít. Beiratkozott olvasók száma: 4176 fő - a 14 év alattiak aránya 34,48 százalék. A látogatók számának alakulása: 80 100 fő. 2013-ban közel 1100 új dokumentummal gyarapodott állományunk, így már 36 000 dokumentum áll használóink rendelkezésére, ezekből 32 000 könyv. Negyvenhét féle napi, heti- és havilap is színesíti a kínálatot. A kisgyerekes családok örömére diafilmekkel is gyarapodtunk. Idegen nyelvű állományunk elsősorban a tanulást segítő könyvekből áll, német és angol nyelven. Fontos megemlíteni a helytörténeti állományrészt, mely kiegészül a Budapestről szóló könyvekkel. Archiváljuk a kerületi lapokat és szinte teljes az utóbbi évek megjelenéséből ez az állományrész. Szakdolgozati témákra is nagy az érdeklődés és az igény.

(V. D.)