Ugrás a tartalomra

Új üzletben a Gábos család

2014. február 08. szombat
Új üzletben a Gábos család

Ha egy erős vállalkozó szellem segítséget kap, abból jó eredmények születhetnek. Egyik jó példája ennek Gábos Árpád családi vállalkozása. A család az önkormányzat - a vállalkozókat kedvezményes üzlethelyiségek bérletével segítő - pályázata útján indíthatott el egy üzletet Budafokon. Az általuk felújított barátságos cipő outlet boltban január közepe óta várják a vásárlókat. A négygyermekes tulajdonossal új üzletében beszélgettünk.

- Mit jelentett önöknek a megnyert pályázat?

- Nagy segítséget jelent nekünk. Tavaly pont akkor jelent meg a kiírás, amikor kitaláltam, hogy egy cipő outletet szeretnénk nyitni. A lányaim kérték, hogy szerezzek nekik nyárra munkát, de ez szinte képtelenség volt. ͍gy egyszerűbbnek láttam, hogy teremtsük meg mi magunk a munkahelyet. A környéken konszolidált áron kerestünk bérelhető helyiséget, mert a válság minket is meglehetősen megtépázott.

- Milyen feltételekkel lehetett igénybe venni az üzletet?

- Az egyik feltétel az volt, hogy építőipari munkákat, felújítást kellett elvégezni a helyiségen. Kértem, hogy ezt ne kelljen nyitásra teljesítenem, hanem majd fokozatosan újíthassam fel az üzlet minden helyiségét. Szerencsére rugalmasan kezelték a helyzetet, segítőkészek és együttműködők voltak a Vagyongazdálkodási iroda vezetői és dolgozói, így később korszerűsítjük a bolt vásárlók előtt most még nem látható részeit. Egy hétéves, határozott idejű szerződést köthettem az önkormányzattal minimális bérleti díj fizetésével. Ezért azt vállaltam, hogy két év alatt teljesen megújul a bérelt terület.

- Honnan jött a cipő outlet ötlete?

- Tipikus vállalkozó vagyok, aki az élete munkás részét vállalkozások vezetésével töltötte. Sajnos az utóbbi időben csupa olyan vállalkozásban vettem részt, amelyek a válságot nagyon-nagyon megsínylették. A meglévő vállalkozásaim mellé elkezdtem összeszervezni egy üzletkötői csapatot, mert nagyon sok hozzám hasonló ember lézeng az utcán lehetőséget keresve. Ez a csoport elfekvő árukészletek begyűjtésével, értékesítésével foglalkozik. Tulajdonképpen ennek kapcsán kerültem kapcsolatba azzal a céggel, amelyen keresztül érkeznek az üzletben található cipők. A tavalyi év volt az, amikor mindent feltettem egy lapra, hogy életben tudjam tartani saját magam és a környezetem.

A vállalkozó attól vállalkozó, hogy olyat tesz, amit az emberek jó része nem vállalna be. Én ilyen vagyok, de bízom benne, hogy ez is bejön.

(L. E.)

Még lehet pályázni az olcsó helyiségekre

- A kis- és középvállalkozásokat szeretnénk segíteni a számukra kiírt helyiségbérleti pályázattal. Ez alapján az üzletnek vagy irodának, illetve raktározási tevékenység folytatására alkalmas ingatlanjainkat, ha arról van szó, akár egy forintért is bérbe adjuk - mondta el Szabolcs Attila polgármester. Szerinte ennek két okból is nagy haszna van. Egyrészt az elhanyagolt állapotban lévő helyiségeket funkcióval töltik meg, a bérlő vállalja a felújítást. A bérlőnek pedig azért éri meg a megállapodás, mert a felújítást követően szinte ingyen használhatja az önkormányzat helyiségét. Az önkormányzatnak azért is hasznos a pályázat, mert amellett, hogy támogat egy vállalkozást, biztosítani lehet az épületek, helyiségek állagmegóvását. Az ingatlanokra folyamatosan lehet pályázni.