Ugrás a tartalomra

Egy csendes, munkás év után

2014. február 20. csütörtök
Egy csendes, munkás év után

Sikeres évet tudhatunk magunk mögött, ez most csendesebb volt, mint az előző, hiszen akkor két kerek évforduló is megemlékezésre és emlékmű állítására kötelezett bennünket - mondta el dr. Szirtes Edit, a kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. - Az ősök emlékének ápolása mindig is fontos szerepet játszott és játszik az életünkben. A Sváb Emlékhely méltóképpen kíván emléket állítani a 300 évvel ezelőtt betelepült, majd az erőszakkal kitelepített német embereknek.

- Az országos megemlékezés időpontja január 19., de a helyiek augusztusban is mécsest gyújtanak. Mi ennek az oka?

- A tétényi kitelepítések augusztus 25-én kezdődtek, ezért mi ezt a dátumot tűztük ki, amikor a kilenc és fél tonnás kődarabból sok önkéntes segítségével létrehoztuk az emlékművet. Mi, budafok-tétényiek kétszer emlékezünk erre a szörnyűségre és hívjuk fel a figyelmet arra, hogy többször ilyennek nem szabad megtörténnie.

- Milyen programokat tartottak és célokat fogalmaztak meg 2013-ban?

- A megszokott programok mind jól sikerültek, jó hangulatban teltek és sikerült ezeket gördülékenyen lebonyolítani. Ilyen volt például a Farsangi bál, a Madarak és fák napja, a Fúvós találkozó, a Grill Fest, a Lipót, a Katalin- és Erzsébet-bál, valamint a húsvéti és karácsonyi kézműves-foglalkozás. Nagy változásokon megyünk keresztül. Amikor a Német Nemzetiségi Önkormányzat megalakult, akkor még élt az a nemzedék, amelynek a zsigereiben megvoltak a régi szokások, a táncunk, a konyhaművészetünk. Szeretnénk a felnövekvő generációnak ezeket átadni. ?seink még mindent maguk csináltak. Édesapám mindig azt mondta, hogy ti csak nézitek, ahogy mások megcsinálják azt, amit nektek kellene. Mindenkire ugyanaz a globális kultúra hat, ami elfeledteti ezeket a szokásokat.

- Lehet tudni, hogy itt a kerületben hány német nemzetiségű ember él?

- Sajnos pontos adataim nincsenek. Azt tudom, hogy a legutóbbi népszámláláson országos szinten 130 ezren vallották magukat német származásúnak.

(www. promontortv.hu)