Ugrás a tartalomra

Hagyományos csángó lakodalom a Petőfi Csarnokban

2014. február 20. csütörtök
Hagyományos csángó lakodalom a Petőfi Csarnokban

A Csángó bálon idén tizennyolcadik alkalommal léptek a budapesti Petőfi Csarnok színpadára a moldvai és gyimesi zenészek, táncosok, idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek. A Pusztinából, Klézséből, Lészped­ről, Külső­reke­csinből, Somos­ká­ról, Párávából, Gyimesből, Setétpatakáról és Kóstelekről érkező, a lakodalmas hagyományokat jól ismerő vendégek bemutatták a csángók lakodalmas szokásait, a "menyekező" gazdag hagyományát.

A tizenkét órán át tartó rendezvényre érkezőket vendégváró pálinkával és kaláccsal kínálták, zenével és tánccal fogadták, a színpadon pedig már öltöztették a menyasszonyt, vagy ahogy a csángók mondják, a nyírászát.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség által szervezett bál fővédnöke ?der János köztársasági elnök volt. A báli programot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy mindannyiunk feladata a nemzeti összetartozás ápolása, megőrzéséhez pedig ragaszkodnunk kell.

Karsay Ferenc alpolgármester, aki maga is tagja a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítványnak, elmondta lapunknak, hogy a romániai, román anyanyelvű római katolikus egyház tiltja a magyar nyelvű misét a magukat magyarnak valló moldvai csángók között, így ahhoz, hogy az ott élők meg tudják őrizni magyarságukat és hagyományaikat, európai összefogás és természetesen magyar segítség is szükségeltetik. Ezt a célt szolgálja tizennyolc éve a Csángó bál is.

Ahogyan a Budafok-Tétényben általa szervezett Csíksomlyói zarándoklat is, amelyen évek óta nyolcvan-száz ember, köztük Szabolcs Attila polgármester és Németh Zoltán országgyűlési képviselő is részt vesz. Az est fellépői közül kiemelte Petrás Mária keramikust és énekest, akinek gyönyörű munkáit két évvel ezelőtt a pezsgő- és borfesztiválunkon Budafok-Tétény lakossága is láthatta a Lics pincében.

A bálon többek között Németh Zsolt külügyi államtitkár is részt vett, aki a műsort követő fogadáson így fogalmazott: ez egyfajta misszió, amely a nemzetegyesítésben és a csángóság felemelkedésében is nagyon fontos szerepet játszik.

- A vendégek nagyon színes programot adtak elő, amelyet hajnalig tartó táncház követett. Nagyon értékes dolognak tartom, hogy a csángók nehéz körülményeik ellenére is megőrizték magyarságukat. Évek óta mi is támogatjuk ezt a rendezvényt, ahol sok az állandó résztvevő, mint Nyisztor Ilona vagy a két gyermekével érkező Lévai Anikó - számolt be lapunknak a szombat estéről Szabolcs Attila polgármester.

Hozzátette: a hangulat az idén is kitűnő volt. Évek óta mindig telt ház van a hatezer férőhelyes Petőfi Csarnokban, sőt sokan most is csak állóhelyet találtak.

T. A.

Budai Egyházközségek bálja

Március elsején tartják meg a Budai Egyházközségek XV. Farsangi bálját a MOM Kulturális Központban (1124 Budapest, Csörsz u. 18.) 19 órától. A bál fővédnökei dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Tarlós István főpolgármester.

A bál védnökei a budai polgármesterek: Bús Balázs, dr. Hoffmann Tamás, dr. Láng Zsolt, dr. Nagy Gábor Tamás, Pokorni Zoltán és Szabolcs Attila, kerületünk vezetője. A bál díszvendége a Szent István Társulat Katolikus Könyvkiadó. Sztárvendég Mága Zoltán hegedűművész. A báli jegyek megvásárolhatók a következő plébániák irodáiban, ügyeleti időben hétfőtől péntekig:

Szent Anna-plébániatemplom, 1011 Bp., Batthyány tér 7., városmajori Jézus szíve plébánia, 1122 Bp., Csaba u. 5., Szent Imre ciszterci egyházközség, 1118 Bp., Himfy u. 9. Belépőjegy büfével: 4000 forint és egy tálca sütemény.