Ugrás a tartalomra

Egyéves a szolidaritási akciónk

2014. február 20. csütörtök
Egyéves a szolidaritási akciónk

Tavaly februárban tűzte ki Budafok-Tétény a székely zászlót a Polgármesteri Hivatal homlokzatára. Mint ismert, az akció kezdeményezői - Szabolcs Attila polgármester és Németh Zoltán országgyűlési képviselő - felhívással fordultak a magyarországi önkormányzatokhoz, hogy kövessék a példát: vállaljanak szolidaritást a székely településekkel, amelyeket a szimbólumuk használata miatt perrel, pénzbírsággal fenyeget a bukaresti kormányzat.

Az első székely zászlókat a Tisztességes Választásért Alapítvány felajánlása nyomán Budafok-Tétényben vehették át a nemzeti összefogást fontosnak tartó polgármesterek, valamennyi erdélyi magyar párt képviselőinek jelenlétében.

A "szolidaritási lavina" elindult. Magyarországi önkormányzatok, civil szervezetek és egyházi közösségek százai csatlakoztak az akcióhoz. Sikerült felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét is a lényegre, vagyis arra, hogy Romániában egy őshonos nemzeti közösség területi autonómiát kér a többségi társadalomtól, az Európai Unióban jól működő minták alapján.

Egy évvel a szolidaritási akció után kijelenthető: több évtized után kilépett az értelmiségi kerekasztalok világából az autonómia ügye. Romániában, Európában, és szerte a világon a hétköznapi közbeszéd része lett.

Bár a bukaresti baloldali kormányzat továbbra is pénzbírságokkal és egyéb adminisztratív eszközökkel próbálja gátolni egy európai szabadságjog - a szabad identitásból következő szabad szimbólumhasználat - gyakorlatát, az erdélyi és a világ magyarsága mellett egyre több román polgár is kiáll az autonómia elve mellett.

Budafok-Tétény ezúton szeretné megköszönni mindenkinek a szolidaritást, és felhívni a figyelmet, hogy erre a világnemzeti összefogásra a jövőben is számít az erdélyi magyarok közössége, legközelebb 2014. március 10-én, a Székely szabadság napján - Marosvásárhelyen és szerte a világban.

(budafokteteny.hu)