Ugrás a tartalomra

Nem zöld, de már Zöldecske

2014. február 20. csütörtök
Nem zöld, de már Zöldecske

A Zöldecske Tagóvodában az óvodások a kevésbé jól sikerült rajzokat nem a szeméttartóba, hanem egy külön papírkosárba dobják, a fogmosás alatt kétszer is kinyitják és elzárják a csapot, hogy ne pazarolják a vizet, télen madarat etetnek, tavasszal virágot ültetnek. Az Arany János-lakótelep házaival szemben lévő épület ablakaiban már csírázik a bab és a kukorica, hogy mire a természet ébredezni kezd, az óvodában már tavasz legyen - tudtuk meg a tavaly Környezetvédelemért díjban részesült Hell Ferencnétől.

A harmincöt éve ebben az intézményben dolgozó óvodapedagógus annak idején részt vett az óvoda "Védjük együtt" című komplex környezeti nevelési programjának megalkotásában, majd azonnal hozzáfogott gyakorlati megvalósításához.

Elmondta, hogy a gyerekek által összegyűjtött papír elszállítása után a Pannon Kht.-val kötött megállapodás alapján kapott, újrahasznosított papírból készült színezők, feladatlapok és szóróanyagok használatakor tudatosítják a gyerekekben, hogy milyen fontos a szelektív szemétgyűjtés, hiszen számukra ezek a kézzel fogható bizonyítékok.

Beszélt arról is, milyen fontosnak tartják kollégáival együtt, hogy az óvodásokon keresztül a szülők szemlélete is egészségesebbé váljon, ezért az óvodában nemcsak a használt elemek gyűjtésére biztosítottak helyet, hanem a műanyag kupakoknak is, amelyek bevételét évek óta a beteg gyerekek részére ajánlják fel. Munkájuk eredményeként említette, hogy a szülők ma már minden újra felhasználható dolgot bevisznek az intézménybe, mert tudják, hogy a környezet védelmén túl ez nagy segítséget jelent a barkácsolásnál is.

- A műanyag flakonokból "üvegházak" készülnek, az egyéb, kidobásra ítélt anyagokból dekoráció, jelmezek, díszlet vagy társasjáték. Ezeken általában együtt dolgozunk a gyerekekkel, de ők sokszor csak figyelik, mi minden készülhet abból a tárgyból, amelyről korábban azt hitték, hogy szemét - hozott fel néhány példát az óvónő arra, hogyan lehet már ilyen kicsi korban kialakítani a környezettudatos szemléletet.

Hozzátette: a természettel kapcsolatos jeles napokat más intézményekhez hasonlóan ők is megünneplik, de számukra fontosabbak a mindennapok, mint a piros betűs ünnepek.

A névválasztásról elmondta: a lehetőségeikhez mérten ugyan mindent megtesznek a természetvédelem és a környezettudatos nevelés terén, de a zöldóvoda címet még nem sikerült elérniük, ezért óvodájuk még nem zöld, de már Zöldecske.

T. A.