Ugrás a tartalomra

Madár kiszáll, de nem szállt el

2014. február 20. csütörtök
Madár kiszáll, de nem szállt el

Erdei Zsolt teljes erőbedobással a március nyolcadikai búcsúmeccsére készül. Ez végleges búcsú lesz: "Letészem a lantot" - mondta Arany Jánossal szólva a közkedvelt sportoló. Lezárul egy korszak az életében. Pihenni utána sem fog, hiszen ő lett az Újpesten indított Madárfészek Ökölvívó Akadémia szakmai vezetője, és tovább edzősködik saját egyesületében is. Ma is úgy tartja, hogy a Monte-Carlóban elszenvedett veresége nem volt igazságos. A bírók a döntésükkel nemcsak a rekordlistáját piszkították be, hanem nagyon sok pénzt is kihúztak a zsebéből - idézte fel lapunknak a legrosszabb emlékeit a legsikeresebb magyar profi bokszoló.

- Nem bulvárlap vagyunk, de nem kerülhető meg a kérdés: sikerült kilábalnia az utóbbi időszak szakmai és magánéleti hullámvölgyéből?

-"…Olyan hatalmas mélyponton egyáltalán nem voltam szakmai szempontból. Volt egy vereségem Monte-Carlóban, ami nem volt igazságos. Nemcsak a rekordlistámat piszkították be, hanem nagyon sok pénzt is kihúztak a zsebemből. Más dolog a válásom. Azon is túl vagyok, hál"™ Istennek. Ezt is meg kellett élnem. Igazából az ember csak abból tanul, amit saját maga is megtapasztal...

- Tapasztalatokból sok jut már az év első felére is. Hogyan jött létre a Boksz Világszervezet (WBO) Európa-bajnoki címéért rendezett kecskeméti mérkőzés?

- Rácz Félix promoter keresett meg az ajánlattal, én pedig az utolsó meccsemet szerettem volna Magyarországon vívni, hogy a hazai közönségtől is elbúcsúzhassak.

- Hogyan tovább?

- Régóta tervezem, hogy edzőként folytatom a pályámat. Tavaly nyáron az egyesületem is megalakult. A Madárfészek Ökölvívó Akadémia pedig egy következő lehetőség volt. Az állami támogatással induló négy bokszakadémia egyike az újpesti Madárfészek Akadémia, ahol mint névadó, valamint szakmai háttérrel rendelkező ember kaptam lehetőséget. Most 19-20 válogatott szintű versenyzőnk van.

- Hogyan kerültek a fiatalok a Madárfészekbe?

- A srácokkal, az edzőkkel és a szülőkkel egyeztettünk. Nálunk edzenek, a versenyeken megszerzett pontokat pedig az anyaegyesületnek viszik haza. Sok olyan vidéki srác van, akinek nem volt elég alkalma, hogy eddzen. Ezért ez a lehetőség nekik nagyon jól jött.

- Szigorú vagy engedékeny edző?

- Szigorú leszek, ugyanakkor engedékeny is. Szeretni fognak szerintem, mert általában tudok a gyerekek nyelvén beszélni, és meg szoktam találni a szívükhöz vezető utat. Ha mondok vagy mutatok nekik valamit, tőlem el is fogadják. De a legfontosabb, hogy valaki vagy edzőnek születik, vagy nem. Aki annak születik, az bármit jól tud alkalmazni, aki meg nem, annak úgysem lesznek sikerei. Azt gondolom, az én edzői kvalitásaim az emberekhez való viszonyulásban jók. Remélem, a TF szakedzői képzése is sokat segít. Most itt tanulok.

- Mikor vesznek részt nagyobb megmérettetésben az akadémisták?

- Késő tavasszal Szarajevóban lesz egy bokszgála, amelyen bosnyák fiatalokkal együtt állnak ringbe a srácaink. A nemzetközi kapcsolatokat feltétlenül ápolni kell. Lássuk, mire vagyunk képesek.

(Kántor Klaudia)