Ugrás a tartalomra

Százmilliók utakra, járdákra, zöldterületekre

2014. február 20. csütörtök
Százmilliók utakra, járdákra, zöldterületekre

Mivel a magyar állam a kerület 2013. december 31-én fennálló adósságállományát teljes egészében átvállalta a kamataival együtt, idén is sok forrás juthat Budafok-Tétény fejlesztésére. Erről szóló riportsorozatunk mai részében a közterületek fejlesztéséről, a parkok és zöldterületek, illetve az úthálózat, a vízvezetékek és a közvilágítás fejlesztési terveiből szemezgettünk.

Budafok-Tétény idén csaknem 90 millió forintot fordíthat zöldterületei ápolására, vagyis a parkok fenntartására. Természetesen fejlesztik is a zöldterületeket, ennek tervezésére 2,5 millió forintot szántak a költségvetésből.

Pótolják az elhasználódott, megrongálódott utcabútorokat is mintegy kétmillió forint értékben. Sokat költ az önkormányzat az idén a játszóterekre is: a karbantartásukra a közterületeken és az intézményekben összesen 13 millió forintot szánnak, a játszószerek pótlására és cseréjére 10 milliót, a játszóterek alatti ütéscsillapító gumiburkolat javítására, illetve cseréjére 7 milliót költenek el a tervek szerint a kerületi költségvetésből.

Folytatódik a Leányka lakótelep zöldterületének rekonstrukciója is. A fejlesztés II. üteme 9,5 millió forintba kerül. Harmincmilliót fordítanak az Anna és a Vihar utca közötti zöldterület fejlesztésére, 55 millióért újítják fel a Pannónia utcai sportpályát és játszóteret. A játszótér megújul a Péter-Pál utcában is, a felújításra 23 millió forintot irányoztak elő. Tízmillióért fejlesztik a Városház tér posta előtti zöldterületét is, a Kossuth Lajos utca végén álló borászszobor előtti kis park 7,5 millió forintból újul meg. Az útépítésekre összesen 145,540 millió forint megy el a kerületi költségvetésből. Az aszfaltutak kátyúzására 56 millió forint jut majd, az aszfaltjárdák javítására 20 millió, a nagy kockakő burkolatok és a térkő burkolatú járdák javítására 10 millió, az egyéb útfenntartási munkákra pedig 20 millió forint.

A kerület 13 millió forint értékben végez beruházást a felszíni vizek elvezetésére, árok- és szegélyépítésre, -javításra. A Napközi utca felszíni vízelvezetésének rendezésére külön 10 milliós keretet határoztak meg az idei költségvetésben. Számos utcában indulhat el vízvezetékek építése, 8,5 milliót szánnak erre a Jósika utca és a Körte utca között, két-két milliót a Mogyoró utcában és a Palást utcában. Nyolcmillióért épülhet vízvezeték a Legyező utca Arany János utca és Kiránduló utca közötti szakaszán is. Idén tízmillió forintot költenének a közvilágítás fejlesztésére is.

Folytatódnak a szilárd burkolatú út- és járdaépítések is. A Móricz Zsigmond utca, Halászsas utca, Balatoni út szakaszon 27,4 millióért, a Legyező utcában 15,5 millióért, az Eötvös utca Dobó utca és Zsák utca közötti szakaszán 2 millióért, a Karéj utca 2-6. szám között 7,5 millióért, a Felsősas utca 1-5. közötti vegyes forgalmú úton 6 millióért, a Gyöngyszem és Dézsmaház utca közötti úton 4,8 millióért dolgoznak majd az útépítők. A Hittérítő köz és a Jogar utca útépítését a szennyvízcsatorna-építéssel együtt végzik el 38 millió forintért. A Katona utcában 11,5 millióért, a Templom utcában 6,5 millióért, a Csap utcában 11,340 millió forintért kap új burkolatot az út.

Az útépítésekre így összesen 145,540 millió forint megy el a kerületi költségvetésből.

Felújítják a járdákat is, illetve több területen épülnek új járdák a kerületben. Ezek tervezése 10 millió forintba kerül.

Felújítják a páros oldali járdát a Knoll József utcában (2,4 millió forint) és a Péter-Pál utcában a Kova utcáig (I. ütem 14 millió forint). Térkőre cserélik a régi járdát több helyen, például a Kertész utca Gádor utca és Kertész utca 2/A közötti szakaszán (4,5 millió forint), a Jókai utca Művelődés utca és Hant utca közötti bal oldali járdáján (5 millió forint), a Tegzes utca 33. és a Szabina utca között (2,3 millió forint), a Gyula vezér utca Terv utca és Rákóczi utca közötti szakaszán (4,5 millió forint), a Kísérleti lakótelepen a játszótér körül (5 millió forint), a Barackos út 79. szám és a Szakiskola utca között (3,3 millió forint) és a Kolozsvári utcában a Nagytétényi vasútnál (5 millió forint). Ezenkívül út-, támfal-, lépcsőfelújításokat, -építéseket terveznek még a Hosszúhegy utcában, a Vihar utcában (22,5 millió forint), a Kisfaludy utcában (13,5 millió forint), a Gerinc utcában (4,5 millió forint), a Park utcában (25 millió forint), a Művelődés utcában (11 millió forint), a Víg utca és a Debrő utca között (23,5 millió forint) és a Kötélgyártó utcában
(6 millió forint).

Az aszfaltutak kátyúzására 56 millió forint jut majd, az aszfaltjárdák javítására 20 millió, a nagy kockakő burkolatok és a térkő burkolatú járdák javítására 10 millió, az egyéb útfenntartási munkákra pedig 20 millió.

Az útfenntartásra több, mint 172 millió forintot terveztek elkölteni az idén.

(VH)