Ugrás a tartalomra

A kommunizmus áldozataira emlékezett Budafok-Tétény

2014. február 21. péntek
A kommunizmus áldozataira emlékezett Budafok-Tétény


Nincs alku a kommunizmussal - hangoztatta Kövér László az Országgyűlés elnöke a kommunista diktatúrák áldozataira emlékezve pénteken Budafok-Tétényben. Szabolcs Attila szerint nem lehet különbséget tenni bűnök között.

KÉPGALÉRIA A LAP ALJ?N

Szabolcs Attila polgármester úgy fogalmazott: a 20. században egymást követték azok az elnyomó,embertelen és gyilkos rendszerek, amelyek emberek millióinak életét vették el, családokat tettek tönkre,emberi sorsokat nyomorítottak meg. "Nincs jó gyilkos és rossz gyilkos" - mondta, hozzátéve: nem lehetkülönbséget tenni bűnök között, amikor mindegyiknek a célja valamilyen ideológia alapján mások elpusztítása,elnyomása, megalázása.

Kövér László beszédében kiemelte: "nincs alku egyetlen terrorrendszerrel sem, amely a társadalom átalakítása és kézben tartása céljából elfogadhatónak tartja a gyilkosságot mint eszközt, a kínzást és a fogva tartást mint módszert, az emberi méltóság megsértését".
A házelnök szerint újra és újra ki kell mondani, nincs alku azokkal sem, akik a kommunizmust mentegetik. Mentegetik, mert tevőleges szereplői, mert haszonélvezői voltak és részben még azok ma is - tette hozzá.

Kövér László azt mondta, azért emlékeznek most együtt, hogy "az arcokba taposó kommunista csizma múlt maradjon, és soha senki számára ne válhasson többé jövővé". Emlékezni kell a kommunizmus által világszerte elpusztított százmillió életre, azokra, akiknek megnyomorították az életét, akiket "bestiális módon megkínoztak és éheztettek", táborokba és börtönökbe zárták, és arra, hogy az emberiség kultúrája jóvátehetetlen károkat szenvedett. A kommunizmus az emberek igazságeszméjét és igazságvágyát kihasználó "terroristagondolat volt" - állapította meg Kövér László -, a nyomor és a kizsákmányolás megszüntetését, a kollektív jólét, a szabadság és egyenlőség kiteljesítését ígérte. Ehhez képest még nagyobb nyomort, még nagyobb kizsákmányolást, rabságot és hazugságot teremtett a terror eszközeivel. Szólt arról is, hogy e napon a magyarságnak a kommunizmussal történt találkozásaira is emlékezni kell. "Miként alakította át negyven év alatt a magyar társadalmat, miként vette el múltját, jelenét, és miként nyomorította meg jövőjének egy beláthatatlanul nagy részét" - fogalmazott.
Kiemelte: a kommunista diktatúra áldozatai azok, akik bátran felvették a harcot a legnagyobb túlerő ellen a legreménytelenebb helyzetekben is "közös szabadságunkért", azok, akik hitük, világnézetük vagy származásuk miatt tehetségük, vagyonuk, munkájuk okán szembekerültek a zsarnoksággal.

A megemlékezések után koszorúkat helyeztek el a résztvevők az ünnepségnek helyet adó kerületi 56-os emlékműnél.

A program után Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója részvételével rendhagyó történelemórát tartottak a Városháza dísztermében.

Az Országgyűlés 2000. június 13-i döntésével február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát.

Forrás: mti/budafokteteny.hu

Részletes helyszíni tudósítások, interjúk - Kövér Lászlóval és Schimdt Máriával - a Városházi Híradó következő, 2014. március 5-én megjelenő lapszámában.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SZABOLCS ATTILA BESZÉDE

"Tisztelt Emlékező Közösség!

A XX. században egymást követték azok az elnyomó , embertelen, gyilkos rendszerek amelyek az emberek millióinak életét vették el, családokat tettek tönkre, emberi sorsokat nyomorítottak meg.

A kommunista időkben a fasizmus bűneiről bőségesen hallottunk és tanultunk, de az általuk elkövetett gyalázatról nem lehetett nyíltan beszélni.

Nincs jó gyilkos és rossz gyilkos!

Nem lehet különbséget tenni a bűnök között, amikor mindegyik célja valamilyen ideológia alapján mások elpusztítása, elnyomása, megalázása.

Az ártatlanul szenvedők még köztünk élnek, bár sajnos egyre kevesebben vannak.

?k, és nem az egyes kommunista szellemben gondolkodó történészek azok, akik hiteles képet festhetnek az általuk átélt borzalmakról, megaláztatásokról.

Ezért volt fontos, hogy az első Orbán kormány idején, 2000-ben a parlament határozatban rendelte el , hogy meg kell emlékezni mind a holokauszt, mind a kommunista diktatúrák áldozatairól.

Az utóbbi emléknapjául február 25-ét jelölték meg, azt a napot, amikor Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt

főtitkárát 1947-ben letartóztatták és idegen országba hurcolták.

Hölgyeim és Uraim!

A rendszerváltás hajnalán sorra alakultak olyan szervezetek, melyek célul tűzték ki az áldozatok érdekképviseletén kívül az igazság feltárását is - saját sorsukon keresztül.

Ezek közül talán a legnagyobb a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, amelyik a napokban ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját.

Ezek a Bajtársak az 1945 utáni történelmünk egyedül hiteles közvetítői.

Isten éltesse azokat, akik még köztünk vannak!

Sok erőt és egészséget kívánok további harcukhoz. Mert még sok feladatuk, feladatunk van, amíg minden magyar ember megismeri azt az igazságot, amit ő, vagy szülei átéltek."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------