Ugrás a tartalomra

Bemutatták az új piacot

2014. március 06. csütörtök
Bemutatták az új piacot

Huszonhárom napirendi pontról hoztak döntést a képviselők a legutóbbi testületi ülésen. A szavazások előtt két beruházással kapcsolatosan tartottak prezentációt a testület tagjainak és az ülésen megjelenteknek. A budafoki Szomszédok piacának eddigi előkészítői munkálatairól és egyeztetéseiről Karsay Ferenc beszélt.

- A fő célunk az volt, hogy ez a projekt úgy valósuljon meg, hogy az mindenkinek megfeleljen - hangsúlyozta az alpolgármester. - A következő alapelveket követtük: egy percre se zárjon be a piac, azoknak a kereskedőknek a terhei, akik szeretnék folytatni az árusítást, ne növekedjenek, és a régi piac területén használható közösségi tér jöjjön létre - fűzte hozzá. A piac pályázatáról a Fővárosi Közgyűlés 2013. szeptember 26-i ülésén döntött. A XXII. kerület eredményesen szerepelt a Budafok-Belváros új piac létesítése és közterületi rehabilitációs program a Játék utca térségében című projekttel.

A fejlesztésre 364 494 000 forint támogatást ítélt meg a Fővárosi Közgyűlés a 370 000 000 forint igénnyel szemben. Az önkormányzat 2013. október 31-i ülésén emelte meg a projekt önrészét 225 550 280 forintra, majd megbízta a projekt lebonyolításával a Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft.-t - tudtuk meg a testületi ülésen.

Elhangzott az is, hogy az építési engedélyek elkészültek, amelyeket az érintettekkel és a helyi civilekkel egyeztetve dolgoztak ki. Az engedélyezési eljárás már elindult, jó esetben két hónap múlva lezárulhat. Minden árusnak megvan a neki megfelelő és általa kiválasztott árusítóhelye. Ez annak is köszönhető, hogy a tervezési munkálatokban az árusok és a civil szervezetek is sokat segítettek, olyan építő jellegű javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek nagy része beépült a tervekbe. A testületi ülésen Kertész András építész látványtervek segítségével mutatta be, hogy milyen lesz az új piac.

Ebből többek között az is kiderült: az épületben a természetes klíma kihasználásával lesz hűvösebb vagy éppen melegebb, vagyis egy átszellőztethető csarnokot képzeltek el az új piachoz a tervezők.

Az új piac prezentációja után Korin-tus Balázs vezérigazgató a nagytétényi Duna Spirit-beruházás elmúlt két évben elvégzett munkáiról beszélt. Mint elmondta: eddig 4,5 milliárd forintot emésztett fel a terület megtisztítása, a további munkálatok elvégzéséhez további finanszírozásra lenne szükség.

A képviselők ezt követően egyebek közt elfogadták a 2013. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet módosítását, döntés született a kerületben működő sportegyesületek feladatellátási szerződéseinek megkötéséről,, és sürgősségi előterjesztéssel szavaztak az Ovi-Foci programban való további részvételről, illetve a kerületi díjazottakról.

(Viszkocsil Dóra)