Ugrás a tartalomra

Hetvenéves a teniszbajnok színész

2014. március 15. szombat
Hetvenéves a teniszbajnok színész

Közel száz színdarab, több mint negyven film és tévéjáték, vidám jelenetek és drámai alakítások, valamint számtalan szinkronszerep fűződik a kerületi kötődésű Tahi-Tóth László nevéhez, aki állandó szereplője volt a Szeszélyes évszakoknak, játszott a Házmestersiratóban, és Csehov Platonovjakén, szinkronszínészként hangját kölcsönözte Perselus Pitonnak a Harry Potterben és Shifunak a Kung Fu Pandában. ?t tartják Sherlock Holmes legjobb magyar hangjának, de szinkronizálta Jack Nicholsont, Robert Redfordot és Dustin Hoffmannt is.

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical 1973-as ősbemutatóján a színművész alakította Józsefet, ahogy a most futó Popfesztivál 40 kaleidoszkópszerű, zenés előadásban is.

- Nem gondoltam volna, hogy ez a múltidéző összeállítás, amelyben a filmbejátszások és az eredeti darab részletei keverednek, önálló műként is megállja a helyét. A bemutató óta telt házzal játsszuk, pedig a nézőknek talán csak fele látta az eredetit - mondta el lapunknak a Vígszínház Jászai Mari-díjas Kiváló és Érdemes művésze, akivel hetvenedik születésnapja alkalmából beszélgettünk.

- Az idén lesz ötven éve, hogy a Vígszínházhoz szegődött. Soha nem bánta meg, hogy nem váltott színházat?

- Nem panaszkodhatom, mert pályám során rengeteg gyönyörű feladatot kaptam. Itt töltöttem már a főiskolás gyakorlóéveimet is, amikor Várkonyi Zoltán mellett a nagyszerű rendező, Horvai István dolgozott. Velük nagyon jól éreztem magam, építettek rám, és a vezetésük alatt kitűnő szerepeket játszhattam. Ahogy nekem, úgy Venczel Verának, Kern Andrisnak és Lukács Sanyinak is a kezdetektől ez az anyaszínháza, de ha az ember megszeret egy ilyen munkahelyet, arra áldoznia is kell. Az itt dolgozó színészek kapják a legkevesebb díjat, mert már az is rangot jelent, ha valaki ebben a teátrumban dolgozhat. A Vígszínházban folyamatosan foglalkoztattak, de ha másra is vágytam, akkor közben elmentem vendégnek a Játékszínbe, az Operettszínházba vagy a Budapesti Kamaraszínházba.

- Minden szerepálma teljesült?

- Amikor az ember színésznek áll, mindig egy-két gyönyörű nagy szerepre gondol, amelyeket majd eljátszhat. Fiatalon én III. Richárdot szerettem volna alakítani, ami soha nem jött össze, még sincs hiányérzetem, mert sok szép feladat kárpótolt ezért. A színészpálya hullámzó, attól is színes és érdekes, hogy hol lent, hol fent vagyunk, időnként magasabb, néha alacsonyabb a népszerűségünk.

- Nemrég ünnepelte hetvenedik születésnapját. Megrendítette?

- Rossz belegondolni az éveim számába, ezért nem is szeretek. Hiába is mondanám, hogy belül ezt nem érzem, hogy nem veszem tudomásul, mert látom, ahogy rám tekintenek, érzem, ahogy a környezetem kezelni kezd. Nem túl jó érzés, hogy mostantól inkább a koromat tisztelik. Kevesebb a lehetőség is, mert míg a fiatal színész meg tud formálni egy idős embert, fordítva ez már nem működik. Innen nincs visszaút, de szerencsére vannak szép, koromhoz illő szerepek, mint amelyet nemrég a Hárman a padon című darabban kaptam, vagy a most futó Hattyúdalban, ahol az öreg Tamburást játszom.

- Nem itt járt iskolába, nem is itt lakik, mégis kerületinek tartjuk.

- Édesapám és testvéreim miatt lehet ez így. Kelenvölgyben laktunk, de festőművész édesapám a Szent István téri Általános Iskolában tanított rajzot. Hat testvérem közül ketten a Soós István Borászati Technikumban tanultak. Gábor öcsém pedig a Budai Nagy Antal Gimnáziumban, ahol később vagy tíz évig biológia-kémia szakos tanárként dolgozott is. Édesanyám idegenvezető volt, hárman színészek lettünk, húgom pedig logopédus - nagycsalád vagyunk.

- Harminc éve a Művész SK elnöke, és a mai napig rendszeresen teniszezik. A sportkör tenisz szakosztályának versenyzőjeként korábban a magyar ranglistára is felkerült. A sportot is bírja még?

- Természetesen. Sajnos a múlt hónapban ki kellett hagynom a teniszezést a négy színházi premier miatt, mert nem engedhettem meg magamnak, hogy megsérüljek. Remélem, hogy nyáron ismét sportolhatok, mert ha ér is baleset, annak ellenére lesz időm a lábadozásra, hogy a Meseautó, a Hattyúdal és a Popfesztivál is szerepel a nyári színházi programban.

(Tamás Angéla)