Ugrás a tartalomra

?zkavalkád a lekvárosüvegekben

2015. január 28. szerda
?zkavalkád a lekvárosüvegekben

Kávés meggylekvár grappával és vargányás körtedzsem. A budafoki Lekvárosház kínálatában sok hasonló, a megszokottól eltérő fűszerezésű, gyümölcsökből és zöldségekből készült különleges lekvárt, szörpöt és szószt találhatunk. A tulajdonos, Kaldeneker György lelkesen beszélt a kezdetekről és további terveiről.

- Mikor alakult meg a cég?

- Három éve kezdtük, de szakácsként a munkáimhoz is használtam különleges lekvárokat. A kanadai nagykövetségen diplomaták voltak a munkáltatóim, akik korábban a világ minden táján laktak. ?k is adtak receptötleteket. Híres voltam arról, hogy előszeretettel használtam fűszereket, és néha hihetetlenül meglepő párosításokat alkalmaztam. Éreztem, hogy ezzel valamit kellene kezdeni, mert szeretni fogják. De csak akkor van létjogosultsága annak, hogy az ember ezzel foglalkozzon, ha tud valami újat is mutatni.

- A honlapjukon érdekes terméknevek találhatók. Alkoholos lekvárokat például mások is készítenek?

- Biztos készítenek, nem az én találmányom. De majdnem mindegyik lekvárnak van egy története. Volt egy kapucsínós desszertem amarettós meggyszósszal, ami az egyik nagykövet kedvence volt, annak mintájára készült a meggylekvár, amibe kávét tettünk. Került bele egy kis grappa is, de ugyanolyan jól passzolna hozzá például mandulalikőr, vagy rum, illetve konyak. Ha sorolna élelmiszereket, megmondanám, hogy mit mivel lehet párosítani. Fejben is el kell tudni dönteni, hogy mi az, ami sikeres lesz. Kell hozzá szaktudás, ízlés meg bátorság.

- Gondolom, a gyakorlat sem árt.

- Hogyne! Volt, aki lekvárt főzött és azt kérdezte, hogy az övé miért nem olyan, mint az enyém. Mondtam neki, hogy az én lekvárjaimban harmincéves főzési gyakorlat van. De kevés az olyan szakács is, akinek jó ízlése van és tud az ízekkel bánni. Ha van egy összetettebb íz, és nem tudnak mértéket tartani, elronthatnak mindent. Ha túl sokat tesznek bele az összetevőkből, rossz lesz, ha keveset, akkor meg semmilyen. Van egy határ, ahol meg kell állni, és eldönteni, "na, most itt ez így pont jó!". Ennek ellenére mi támogatjuk az otthoni befőzést, adunk ötleteket, recepteket, árusítunk lekvárosüvegeket is, télen-nyáron.

- Mik a tervei erre az évre?

- Most már kacsintgatunk a húsvét felé. Nagyon szeretem a tormát, lehet készíteni céklával, almával, főtt sonkához, füstölt halakhoz, sült kolbászhoz tálalni. A rebarbarával indul be a szezon, és onnantól kezdve már befőzhetünk friss zöldségeket, gyümölcsöket. Már a következő karácsonyi kollekció is megfogalmazódott. Egyedibb, régi rusztikus üvegek beszerzésén fáradozom, ezekbe szeretnék finomságokat eltenni. Hogy mit, az legyen titok, de nagyon jól fognak kinézni. Annyit elárulok, hogy meg kell várnom a spárgaszezont, és hogy tömegével teremjen a piros körte és a koktélparadicsom. Tervezem, hogy valahol a városban is nyitok egy kis bemutatótermet. Az üzem melletti boltunk a budafoki papírgyár területén nagyon szép, az összes termék, amit forgalmazunk, látható és megvásárolható itt, csak sajnos nagyon nehéz kijutni hozzánk a belvárosból.

(Kántor Klaudia)