Hírek

Bánk bán áriáját rappeli Kautzky Armand
2014-03-20

Kautzky Armand már ötödik éve szabadúszóként dolgozott, amikor egy évvel ezelőtt az Újszínházhoz hívták. Örült a felkérésnek, mert szeret tartozni valahova, azt pedig külön élményként említette, hogy azon a színpadon játszhat, ahol a gyermekkorát töltötte. - Szüleim is színészek voltak, talán ezért nem is volt kérdés számomra, milyen pályát válasszak. Csak a színjátszás, a színház érdekelt, amelyet minden szépségével és nehézségével együtt imádok - mesélte lapunknak a színművész, aki március 30-án vendégünk lesz a Klauzál Házban, ahol a Körúti Színház előadásában, A bolond lányban a vizsgálóbírót alakítja. A színész szerint a Petőfi-féle forradalmiságot a mai költészetben a rap és a slam poetry (zene nélküli, magasabb szintű rap), a kortárs versek testesítik meg. Csatlakozva a rapper-költőkhöz, ritmusosan, szárazon, illetve érzelemmel telve is elmondta a Bánk bán című opera nagyáriájának szövegét és ezekből két DJ fog összemixelni egy mai, könnyűzenei számot.

-Néhány éve rendez is, legutóbb A szűz és a szörny című tragikomédiát állította színpadra. Miért rendez az, aki színészként is nagyon sikeres?

- A világ egyik legcsodálatosabb dolga szinte a semmiből létrehozni egy színdarabot. Nagyon komplex tevékenység, szenzációs munka. A rendezés a színészi munkában egyfajta előrelépést jelent, hiszen a színdarab egy szelete helyett ilyenkor mindegyik az enyém lehet: a játék, a kellék, a fény, a jelmez, a zene. Eldönthetem a stílust, a műfajt és a poénokat, vagyis mindent - persze az alkotótársakkal közösen.

- Sokan csak James Bondként emlegetik. Nem bánja?

- Nem, hiszen hét éven át a népszerű sorozatban szinkronizáltam Pierce Brosnant, aki más filmjeiben is az én hangomon szólal meg. Szép munka ez is, mert jó színész és remek filmekben játszik. A kezdeti években Tom Cruise-t szinkronizáltam sokszor, őt is nagyon szerettem. Boldog vagyok, mert az elmúlt húsz-huszonöt év alatt kiváló színészeknek lehettem a hangja.

- Három éve ön is csatlakozott a fiatal költők és rapperek március 15-i produkciójához. Miért állt a kezdeményezés mögé?

- Én magam - öltözékemet és életfilozófiámat tekintve is - konzervatív ember vagyok, ennek ellenére úgy gondolom, a fő alapértékeket kivéve nem ragaszkodhatunk mindenben a tradíciókhoz, tudomásul kell vennünk, hogy az élet változik és halad. A forradalmár, határait feszegető Petőfi verseit átszövi "a világot meg akarom változtatni" energia, és ezt a forradalmiságot a mai költészetben a rap és a slam poetry, a kortárs versek testesítik meg.

- Idén mivel készült a szavak forradalmára?

- Két formában is - ritmusosan, szárazon, illetve érzelemmel telve - felmondtam a Bánk bán című opera Hazám, hazám, te mindenem című áriája szövegét, amelyekből két DJ fog a helyszínen összemixelni egy mai, könnyűzenei számot. A 13-15 évesek többsége meg nem hallgatná a Bánk bán-áriát, de ha ott van egy ilyen rendezvényen és a mai technikával, a mai energiákkal, ritmus- és dallamvilággal vegyülve eljut a füléhez és azt hallja, hogy "Hazám, hazám, te mindenem", az nagyon hasznos dolog.

- Domján Edit és Márkus László legendás kettősét Pikali Gerdával alakítják A bolond lány című vígjátékban. Ma is aktuális ez a hetvenes években kirobbanó sikerrel játszott darab?

- Amikor elolvastam a szövegkönyvet, kicsit elgondolkodtam, hogy vajon az akkor forradalminak ható szövegek ma is olyan hatást váltanak-e ki a nézőkből, mint annak idején. Ma már sok minden nem kelt akkora megrökönyödést, mint az egyformára vasalt, szürke egyenruhába öltöztetett szocializmusban, amikor az indulatokat besöpörték a felszín alá. A színpadon elhangzó mondatoknak természetesen ma is van hatása, de más, mint akkoriban, ezért maivá kellett tenni, a XXI. század tempójának és ízlésének megfelelően kissé át kellett alakítani a darabot. Ezért is lesz különleges az előadás, amelyet a XXII. kerületben is előadunk majd.

Tamás Angéla