Ugrás a tartalomra

Segítő kezek otthonokban, múzeumban

2014. május 23. péntek
Segítő kezek otthonokban, múzeumban

Idén is megrendezte a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpát-medencei önkéntes napot. A Szeretethíd elnevezésű programnak tavaly több mint 16 ezer résztvevője volt. A XXII. kerület harmadik alkalommal csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola tanulói május 16-án vettek részt az akcióban.

A Szeretethíd program hivatalos megnyitóján a Pető Intézet színjátszó szakköre adott elő egy mesét a gyerekeknek. Lázár Ervin Szegény Dzsoni és ?rnika című tanulságos történetét a gyerekek vastapssal jutalmazták. Piller Barbara, a darab forgatókönyvírója és rendezője elmondta, hogy a gyerekek már szeptember óta tanulják a mesét. A legnagyobb gondot nem a szöveg elsajátítása jelentette, hanem a sorrendiség megjelenítése a színpadon, de az ügyes "színészpalánták" ezt is jól megoldották. A Pető Intézet színjátszó szakköre 2006-ban alakult, eleinte csak központi idegrendszeri sérültekkel, majd integrált gyerekkörré bővült a tagozat. Minden fellépő gyermek egy Legyetek felkiáltójellé! feliratú pólót kapott ajándékba.

Az ünnepi megnyitón Nagy Péter református lelkész a híd fontosságáról beszélt. - A pap hídverő az Úr és az emberek között. Ez a szeretethíd nagyon jó, ezért azt javaslom nektek, járjatok rajta, és így nagyszerű életetek lesz - javasolta a gyerekeknek beszédében a lelkész.

Karsay Ferenc alpolgármester a kerület jelmondatáról beszélt. Mint fogalmazott: a kisváros a nagyvárosban azért jellemző a településünkre, mert itt mindenki ismer mindenkit, és ha szükség van a segítségre, akkor a másik szívesen segít. Higgyétek el, gyerekek, adni sokkal jobb, mint kapni! - hangsúlyozta az alpolgármester. Az iskola negyvennégy növendéke idén is ellátogatott a Reménysugár Habilitációs Intézetbe, hogy egy kis műsorral kedveskedjen az otthon lakóinak. Az esős idő miatt sok szabadtéri program - például a Halacska Tagóvoda kerítésének lefestése, az iskola környékének megtisztítása - elmaradt, de a szervezők későbbi időpontban mindenképpen meg szeretnék ezeket valósítani. A gyerekek ugyanakkor kitakarították termeiket és az iskola helyiségeit. Újdonság volt idén a Veréb utcai Barlanglakás Múzeum meglátogatása és rendbetétele. Ez a program hidat képez a múlt és a jelen között, amin keresztül a gyerekek megismerhetik a hagyományos népi eszközöket és az egykori lakásokat.

A Szeretethíd program adta az ötletet egy első osztályos diák anyukájának, hogy gyűjtésbe kezdjen. A kerületben működő Menedék Mamásotthon bántalmazott vagy egyedül maradt, utcára került édesanyákat fogad be gyermekükkel. A negyven férőhelyes otthonban egy évig maradhatnak a lakók.

Keresztesné Tumbász Anikó minden alkalommal ebbe az intézménybe viszi a már nem használt játékokat vagy használati tárgyakat. A gyűjtés hallatán az egész iskola megmozdult, és rengeteg adomány került az otthonba. Lepedők, ágyneműk, játékok, poharak, evőeszközök és minden, ami egy háztartásban jól jöhet.

?brahám Angéla hitoktató, a program helyi vezetője elmondta: évről évre azt veszik észre, hogy bővül azoknak a száma, akik csatlakoznak a Szeretethíd mozgalomhoz és örömmel segítenek másoknak.

(V. D.)